Hlavní obsah

Pelikán potvrdil vydání Fajádova kolegy Jabera do USA

Právo, Radim Vaculík
Praha

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) ve středu oficiálně posvětil dřívější rozhodnutí pražských soudů vydat do Spojených států na základě žádosti tamní justice Libanonce Faouze Jabera. Právu to ve čtvrtek potvrdila mluvčí ministerstva Tereza Schejbalová.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán

Článek

„Můj klient to chtěl, takže to je v pořádku,“ reagoval ve čtvrtek na rozhodnutí o vydání Jabera do USA jeho český advokát Petr Jurák, který se poprvé tuto informaci dověděl od Práva.

„Mohu potvrdit, že jsme rozhodnutí ministra spravedlnosti obdrželi a náš soud již vydal rozhodnutí o změně vazby předběžné na vazbu vydávací,“ sdělila Právu mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci.

Jaber byl posledním z trojice Libanonců držených v pražské pankrácké věznici kvůli podezření z obchodování se zbraněmi, drogami a z podpory terorismu. Má pas Pobřeží slonoviny, ale jeho manželka se synem žijí v jeho rodném Libanonu, hrozí v USA až doživotí.

Fajáda a El Marábího poslali do Libanonu

Jeho dva kolegy Alího Fajáda a Chalída El Marábího Pelikán naopak odmítl vydat do USA, protože byli součástí výměny za pětici v Libanonu unesených Čechů. Ti se dostali na svobodu po půl ruce věznění 1. února, a jakmile nasedli do letadla směřujícího z Bejrútu do Prahy, z vězení v Česku se dostali Fajád s Marábím. Oba jsou už od 4. února zpět v Libanonu.

„Rozhodnutím ze dne 24. února ministr spravedlnosti povolil vydání osoby F. A. M. J., aktuálně se nacházející v předběžné vazbě ve Vazební věznice Praha-Pankrác, k trestnímu stíhání do Spojených států amerických,“ potvrdila Právu mluvčí Schejbalová.

Pelikán musel čekat na zamítnutí žádosti o azyl

Jakmile tak učiní, nebude už nic a nikdo bránit vydání Jabera do Spojených států. Tím posledním byl totiž právě ministr Pelikán, který ale podle dřívějších zjištění Práva musel s rozhodnutím počkat až do okamžiku, kdy české úřady vydají konečné stanovisko o žádosti Jabera o azyl v ČR. Nakonec byla zamítnuta, a tak Pelikán případ svým podpisem uzavřel.

„Datum realizace vydání bude dohodnuto s americkou stranou prostřednictvím Interpolu,“ nastínila Schejbalová další dění v nejbližších hodinách či dnech.

Po očekávaném brzkém rozhodnutí soudu už tak bude vše v rukou českých a amerických policejních složek.

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán

Foto: ČTK

Alí Fajád u soudu v Praze

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám