Hlavní obsah

Leteckou záchranku by měl do tří let provozovat stát, navrhl Babiš

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Leteckou záchrannou službu by mohl podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) stát provozovat do tří let. Babiš ve středu na vládě navrhl vypsat tendr pro soukromé firmy na tři roky pro šest základen. Během této doby by měl stát převést službu pod sebe.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

V současné době provozují soukromé společnosti Alfa Helicopter a DSA osm z deseti stanovišť. V Praze a ve Středočeském kraji zajišťují leteckou záchranku policisté, v Plzni armáda.

Je zajímavá změna pozice ministerstva obrany, které tvrdilo, že není schopno dalšího rozšíření a teď to vypadá, že by schopno bylo
Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL)

„Je lepší, aby stát měl vlastní kapacitu letecké záchranné služby. Domluvili jsme se, že ta soutěž by měla být zkrácená na tři roky plus možná jeden rok v opci státu s tím, že armáda je schopná od příštího roku rozšířit působnosti i na Jihočeský kraj,“ uvedl ve středu Babiš. Ministerstvo vnitra by zase mělo na starosti Ústí nad Labem.

Kdo konkrétně by měl provozování vrtulníku do budoucna na starost, není zatím jasné. Podle Babiše nemusí být pod taktovkou ministerstva obrany, mohla by prý vzniknout speciální organizace.

Vláda měla o vrtulnících rozhodnout už dnes, materiál byl ale nakonec odložen, řešit se bude příští týden. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) má do té doby spočítat náklady a předložit kalkulaci.

Němeček už dříve uvedl, že je vedlejší, zda bude vrtulníky provozovat armáda nebo soukromníci. „To hlavní je zajistit vrtulníkovou záchrannou službu. Nemůžeme si zahrávat s tím, že za několik měsíců nebude jasné, jak bude zajištěna péče o lidi, kterým jde o život,“ řekl Právu. Smlouva se soukromými společnostmi vyprší na konci letošního roku.

Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) uvedl, že je rád, že se Babiš připojil k připomínkám z mezirezortního připomínkového řízení. „Je zajímavá změna pozice ministerstva obrany, které tvrdilo, že není schopno dalšího rozšíření a teď to vypadá, že by schopno bylo,“ podotkl šéf lidovců. Ministerstvo obrany má v gesci Martin Stropnický z Babišova hnutí.

Návrh jste přinesl pozdě, vytýká Babiš Němečkovi

Babiš už dříve kritizoval, že cena tendru na provozování letecké záchranky soukromými firmami ve výši 3,2 miliardy korun je moc vysoká. Němečkovi také poslal dopis, ve kterém mu vytýká, že návrh na tendr přinesl do vlády pozdě. „Materiál jste mohl mít již dávno připravený,“ stojí v dopise.

I podle Bělobrádka je vláda pod časovým tlakem. „Ale pořád to není takové jako s mýtem,” dodal.

Související témata:

Foto: Michal Doležal, ČTK

Ministr financí Andrej Babiš

Novinky požádaly o vyjádření obě soukromé společnosti, které záchrannou službu momentálně zajišťují. „Společnost nemá pro média žádný komentář,” uvedla Ilona Florianová z Alfa helicopter. Firma DAS zatím na dotaz nereagovala.

Výběr článků

Načítám