Hlavní obsah

Silnice pokryl sníh a náledí, komplikují dopravu

• Aktualizováno

Nový sníh a náledí zkomplikovaly ve středu ráno silniční dopravu. Problémy jsou zejména v horských a podhorských oblastech. Opět byla uzavřena silnice mezi Ostravicí a Bílou v Moravskoslezském kraji. Neprůjezdná je nadále zatopená silnice mezi Bohuslavicemi a Lukavicemi v Olomouckém kraji. Další silnice jsou zatím sjízdné, ale řidiči musejí jet velmi opatrně. V platnosti zůstává i výstraha meteorologů před tvorbou náledí.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Ilustrační foto

Článek

Sníh, který napadl v noci, komplikuje dopravu v Moravskoslezském kraji. Nejvíce ho připadlo v Beskydech. Policie proto opět uzavřela pro kamióny a nákladní auta silnici I/56 mezi Ostravicí a Bílou na Frýdecko-Místecku, která je jedním z tahů na Slovensko.

„Silnice první třídy jsou po chemickém ošetření holé a mokré. Komunikace nižších tříd můžou pokrývat zbytky sněhu nebo vrstva ujetého sněhu krytá posypem. Tyto silnice jsou sjízdné se zvýšenou opatrností,” řekla mluvčí Správy silnic Moravskoslezského kraje Šárka Vlčková.

Zhruba tři centimetry sněhu napadly v nejvyšších částech Olomouckého kraje. Se zbytky sněhu musejí počítat řidiči především na Šumpersku a Jesenicku. Na Šumpersku zůstává uzavřena silnice mezi Bohuslavicemi a Lukavicemi, kterou v neděli vpodvečer zaplavila řeka Morava. Podle dispečera šumperské správy silnic tam nyní leží 20 centimetrů vody, v pondělí to bylo půl metru.

„Cesty udržované chemicky jsou nyní holé a mokré, v nejvyšších polohách leží zbytky sněhové kaše, jde hlavně o Červenohorské sedlo. Na inertních (chemicky neošetřených) vozovkách leží ujetá sněhová vrstva krytá posypem,” řekl dispečer.

Silnice ve Zlínském kraji ve středu ráno místy namrzají a jsou sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Vedle řidičů by měli být opatrní také chodci.

Se zvýšenou opatrností musejí jezdit řidiči i po jihomoravských silnicích. Bez problémů jsou jen dálnice D1, D2, D46 a silnice v Brně. Lokální námraza hrozí nejen na silnicích nižších tříd, kde není použito chemické ošetření, ale také na dálnicích D43 a D52.

Námraza trápila od půlnoci i Vysočinu, kde v noci klesla teplota pod bod mrazu. Silničáři vyjeli se stovkou sypačů. „Projeli jsme to všechno,” řekl dispečer. Ráno už neměl hlášena žádná problematická místa, na silnicích nižších tříd je ale nutné jet opatrně.

Nehody na Hradecku

Komplikovaná je situace v Královéhradeckém kraji, kde místy sněžilo nebo padal déšť a teplota se pohybovala kolem nuly. Srážky mají ustat až navečer. Podle silničářů jsou ale všechny silnice sjízdné, i když na cestě z Bedřichovky do Šerlichu v Orlických horách je vrstva umrzlého sněhu.

Motoristé by měli být opatrní na silnici I/14 mezi Lánovem a Vrchlabím na Trutnovsku, kde havarovala dvě osobní auta. Nehoda si vyžádala lehké zranění. Kvůli nehodě kamiónu a osobního auta je pouze jedním pruhem průjezdná ulice Rudé armády v Doudlebách nad Orlicí.

Se sněhovými přeháňkami se řidiči setkají i v Pardubickém  kraji. Na Orlickoústecku leží na silnicích nižších tříd zbytky rozbředlého sněhu. Námraza se objevuje i na Svitavsku.

V Libereckém kraji napadly do rána až dva centimetry sněhu a místy se stále objevují sněhové přeháňky. I na hlavních tazích mohou ležet zbytky sněhu, platí to i pro silnici první třídy 10 a 14 z Tanvaldu na Harrachov, kde by si měli dát pozor hlavně řidiči kamiónů. Silničáři varují před možným náledím a doporučují zvýšenou opatrnost.

Sněžení a sněhové či dešťové přeháňky komplikují po ránu situaci na silnicích v Plzeňském kraji, místy jsou přeháňky dešťové. S ujetou vrstvou sněhu krytou drtí musejí řidiči počítat především na Šumavě, na silnicích ve vyšších polohách Tachovska či Plzeňska. V okolí Gerlovy Huti na Šumavě hrozí podle silničářů námraza.

V Jihočeském kraji se ledovka objevuje na silnicích nižších tříd na Prachaticku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám