Hlavní obsah

Chřipková epidemie pokračuje, respiračních onemocnění ubylo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet případů akutních respiračních infekcí v tomto týdnu nepatrně klesl. Výrazně naopak přibylo výskytů chřipky. Podle vedoucího oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu Jana Kynčla tak pokračuje plošná epidemie.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

"Na 100 000 obyvatel je 1452 nemocných, na jihu Moravy 1923. Nepatrně klesla celková nemocnost u dětí a dospívajících, přispěly k tomu jarní prázdniny v některých okresech," uvedl Kynčl.

Chřipek a chřipce podobných onemocnění je na 100 000 obyvatel hlášeno v ČR 151, nejvíc v Moravskoslezském a Zlínském kraji.

Devatenáct pacientů zemřelo

V sedmém týdnu počet respiračních infekcí klesl o jedno procento, počet případů chřipky naopak o 20 procent vzrostl. Lékaři již zaznamenali 96 pacientů s těžkým průběhem chřipky, přičemž 19 z nich dokonce zemřelo.

Letošní epidemie nemá podle vedoucí národní referenční laboratoře pro chřipku Martiny Havlíčkové typický explozivní průběh, z tohoto důvodu lze její další průběh obtížně předvídat.

Související téma:

Foto: Profimedia.cz

Virus chřipky

Ve většině států Evropy, včetně východní, je hlášena plošná epidemie, dominuje kmen A/H1N1. Přetrvává vyšší výskyt těžších průběhů chřipkové infekce, u nichž je nutné léčení v nemocnici.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám