Hlavní obsah

Slídilové roku: policie, Chovanec a Barbie

Aktualizováno

Anticeny Velký bratr za největší zásahy do soukromí lidí získaly ve čtvrtek policie, ministerstvo financí a společnost Mattel vyrábějící dětské hračky. V 11. ročníku Big Brother Awards jim je udělila porota neziskové organizace Iuridicum Remedium (IuRe).

Foto: Profimedia.cz

Panenka Hello Barbie

Článek

Cenu pro dlouhodobého slídila získala Policie ČR za provoz automatické kontroly vozidel. Podle IuRe ji policie má na zhruba 250 místech a funguje tak, že pomocí kamer plošně zaznamenává průjezdy všech vozidel. V databázích jsou pak uchovávány údaje o automaticky rozpoznané SPZ vozidla, místu a datu průjezdu, ale i fotografie vozidla s řidičem.

Plošné uchovávání těchto dat se přitom neváže na žádný přestupek nebo jiné nezákonné jednání řidiče, uvádí IuRe. "Sporné je už samotné oprávnění policie vytvářet podobné databáze a uchovávat v nich až rok údaje bez vazby na nějaký jasně daný účel, které podle našeho názoru v zákoně obsaženo není. Pochyby vyvolávají i nastavená pravidla pro uchovávání záznamů," uvedl výkonný ředitel IuRe, advokát Jan Vobořil.

Panenka přenáší hlasy dětí

Mattel se stal firemním slídilem za svoji panenku Hello Barbie, prostřednictvím které získává a po internetovém přenosu centrálně analyzuje hlasové projevy svých dětských uživatelů. Cílem má být vedení konverzace mezi panenkou a dítětem.

Kdybych teď řekl, že bych chtěl, aby každý uživatel internetu byl identifikován, tak se na mě vrhnou všichni. Ale podle mě nastala doba k debatě, jak se tímto směrem posunout
oceněný výrok ministra vnitra Milana Chovance

Ministerstvo financí obhájilo cenu pro úředního slídila. Naposledy ji získalo za návrh zákona o prokazování původu majetku, tentokrát porota "ocenila" novely zákonů o činnosti zdravotních pojišťoven, podle kterých by pojišťovny měly ministerstvu financí předávat údaje ze svých informačních systémů.

Resort v reakci uvedl, že tomuto kroku přistoupil z důvodu toho, že na „ministerstvu zdravotnictví nefungovala kontrola úhrad zdravotních pojišťoven, které představují 250 miliard korun ročně”.

Bodoval i Chovanec

Výroku Velkého bratra se dopustil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), když uvažoval o identifikaci uživatelů internetu.

Foto: Petr Horník , Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD)

„Kdybych teď řekl, že bych chtěl, aby každý uživatel internetu byl identifikován, tak se na mě vrhnou všichni. Ale podle mě nastala doba k debatě, jak se tímto směrem posunout,” zní oceněný Chovancův citát. Chovanec to řekl letos v lednu po útoku na soukromý e-mail premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD).

Foto: Radek Jozífek, ČTK

Ceny Big Brother Awards

Pozitivní cenu za ochranu soukromí si vysloužil rakouský právník a aktivista Max Schrems, který podle IuRe svým bojem proti Facebooku významně přispěl k pádu dohody o předávání osobních údajů mezi EU a USA.

Soutěž se hlásí k odkazu slavné knihy George Orwella 1984 a poprvé se uskutečnila v roce 1998 v Británii. V Česku se koná od roku 2005.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám