Hlavní obsah

Šéf České pošty: Zaměstnanci dostanou na platech přidáno 400 miliónů

Právo, Jakub Troníček

Zaměstnanci České pošty se chystají příští pondělí v Praze protestovat proti pracovním podmínkám. Stěžují si na přetěžování i šikanu od nadřízených. Šéf pošty Martin Elkán jim slibuje vyšší platy až o sedm procent. V rozhovoru pro Právo také uvedl, že odboráři mu jasně řekli, že jejich cílem je konec současného managementu firmy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ředitel České pošty Martin Elkán

Článek

Na příští týden odborové sdružení SOS-21 spolu s Federací výkonných zaměstnanců ČR svolalo demonstraci ­zaměst­nanců pošty, kterou chce protestovat proti pracovním a mzdovým podmínkám.

Když jsem pana Pohla (Petra, předsedu odborové organizace SOS-21 – pozn. red.) vyzýval, aby řekl, jaké mají konkrétní požadavky a co jim vadí, tak řekl, že jejich cílem je likvidace managementu. To jsou jednoznačná sdělení, kdy si člověk klade otázku, o co jim jde.

Požadavky na vyšší mzdy nepovažujete za oprávněné?

Ze strany těchto odborových organizací byly loni snahy prosadit, aby se platy řešily jen v určité lokalitě, ale já jsem jednoznačně řekl, že mzdovou oblast chceme řešit jako celek.

V letošním roce půjde do mezd zhruba 400 miliónů navíc, protože jsme si vědomi toho, že ty podmínky potřebujeme zlepšit. Od dubna by tak měli ­zaměst­nanci dostat přidáno mezi třemi až sedmi procenty v závislosti na konkrétní pozici.

Často je terčem kritiky i fakt, že např. vaši zaměstnanci na poštovních přepážkách musejí klientům nabízet také nejrůznější doplňkové zboží. Skutečně se mají na poště prodávat např. stírací losy?

My jsme za poslední rok a půl ten sortiment snížili o padesát procent a ty pošty jsou v současné době vyčištěné. Snažíme se, aby tam byl sortiment, který odpovídá zaměření pošty.

Vnímám to, že pro některé zaměstnance může být obtížné nabízet klientům další věci, ale na druhou stranu je to běžné i v dalších odvětvích. A losy jsou podle našich analýz v celkových výnosech nezanedbatelnou položkou.

Česká pošta pod vaším vedením nedávno rozhodla o zrušení velmi diskutovaného stamiliónového tendru na elektronickou ostrahu jednotlivých poboček, který vypsala v půlce loňského roku. Jak bude tedy podnik své pošty hlídat?

Rozhodli jsme se, že ten dálkový monitoring si bude Česká pošta zabezpečovat sama prostřednictvím dceřiné společnosti. Ta bude mít svůj vlastní pult centralizované ochrany a jsem přesvědčen o tom, s ohledem na velmi citlivou oblast bezpečnosti, že je tato cesta správná. Zároveň i výrazně ušetříme.

Doposud prováděla dálkový monitoring společnost Alkom Security, která se o bezpečnost pošty starala už od první poloviny devadesátých let. Proč se Česká pošta loni rozhodla vypsat nové bezpečnostní tendry?

Měli jsme řadu podkladů a auditů, které říkaly, že bychom ty věci měli přesoutěžit. Závěry těch auditů se týkaly ekonomické stránky toho vztahu, který běžel za ceny neověřené trhem.

V době, kdy se původní smlouvy uzavíraly, panovaly jiné podmínky a od té doby jsme se posunuli. Chci, aby smluvní vztahy, které pošta má a za které platí, byly pro ni optimální.

Jediným uchazečem tendru byla společnost Alkom Security, jejíž šéf Vladimír Růžička je v současné době stíhán policií kvůli podezření, že se ve snaze udržet lukrativní byznys pro svou firmu snažil uplatit klíčové manažery České pošty. Můžete popsat, jak tato věc probíhala?

Vše je v současné době součástí policejního vyšetřování a já skutečně v tuto chvíli nemohu zabíhat do podrobností.

V rámci stejné kauzy provedla policie prohlídky také u dvou šéfů menších odborových organizací, které si měl údajně šéf Alkomu vydržovat pomocí nejrůznějších výhod a úplatků, aby vystupovali v jeho prospěch. Sám Růžička to rezolutně popřel. Jak to hodnotíte vy?

Je fakt, že pan Pohl coby předseda minoritní odborové organizace byl zastupován panem Růžičkou na jednom setkání, kterého se účastnili zástupci odborových organizací, což je minimálně zvláštní.

A oblast bezpečnosti byla u inkriminovaných odborových organizací hlavním tématem jejich připomínek a podnětů.

Vnímáte v souvislosti s bezpečnostními zakázkami pošty konkrétní tlaky?

Je pravda, že pan Růžička napsal mně a členům dozorčí rady dopis, ze kterého vyplývá, že sbírá informace na členy managementu České pošty.

Tyto metody jednoznačně odsuzujeme, podle nás jsou za hranou. Chápu, že je někdo nespokojený s tím, že už nebude spolupracovat s Českou poštou, na druhou stranu je ale přece právem každého subjektu a každého šéfa firmy rozhodnout, jaká bude jeho strategie. Takovýto tlak jednoznačně odmítám.

Považujete to za vydírání a obrátil jste se v této věci na orgány činné v trestním ­ří­zení?

­Nechci použít slovo vydírání, ale za určitý tlak jednoznačně ano. Více bych se k tomu nechtěl vyjadřovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám