Hlavní obsah

Platy by měly příští rok vzrůst aspoň o 10 procent, žádají odbory

Odbory budou pro příští rok požadovat, aby mzdy ve veřejném sektoru vzrostly alespoň o 10 procent. Po jednání s předsedou Senátu Milanem Štěchem (ČSSD) to uvedl šéf Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. Odboráři chtějí rovněž další zvýšení minimální mzdy.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula

Článek

"Požadavek pro rok 2017 bude výrazně vyšší než to, co se vyjednalo pro letošní rok. Situace u profesí, které jsou hrazeny z veřejných rozpočtů, je velmi vážná, a to v oborech jako kultura, zdravotnictví či sociální péče. Předběžně podle signálů, které máme, bude požadavek mít dvě číslice - deset a více procent," uvedl Středula. Podle něj by vyjednávání o růstu výdělků mohla začít už v březnu.

Požadavek na dvouciferný růst Středula nepovažuje za "nadstřelený". "Jestliže situace v roce 2016 je pod úrovní výkonu ekonomiky, tak tam vzniká polštář. Je skutečně rozdíl mezi deseti procenty u 17 000 hrubého a u 56 000," řekl šéf odborů.

Pracovníkům veřejného sektoru se zvýšil plat loni v listopadu, a to o tři procenta. Učitelé si přilepšili průměrně o 3,3 procenta. Lékaři a sestry dostali přidáno od ledna pět procent. Minimální mzda se pro letošek zvedla o 700 korun na 9900 korun.

Odbory budou usilovat také o zvýšení minimální mzdy o 1600 korun, zástupci zaměstnavatelů však tento požadavek odmítají. Podle nich se z růstu nejnižšího výdělku stalo politikum a žádají stanovení jasných pravidel pro zvyšování. Chtějí, aby se v nich odrazil růst a vývoj ekonomiky.

Zvýšení je namístě, souhlasí Štěch

Šéf Senátu Milan Štěch, který odborovou centrálu v minulosti vedl, požadavky bývalých odborářských kolegů podpořil. Po jednání řekl, že v minulých letech reálná hodnota příjmů klesla a trvá oslabení koruny, zvýšení výdělků je proto potřeba.

"Podmínky jsou tu vytvořené. Ekonomika roste. Naše výkonnost je západní, mzdy a platy jsou východní. Je potřeba s tím skončit," uvedl. Odborářům slíbil, že bude v politických kruzích výraznější růst výdělků prosazovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám