Hlavní obsah

Vláda v boji proti terorismu evidentně selhala, kritizuje Kalousek

Vláda v rámci boje proti terorismu evidentně selhala, soudí v reakci na ostrou kritiku Spojených států ohledně nevydání Libanonce Alího Fajáda do USA předseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek. Vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek nechtěl prohlášení amerického velvyslanectví komentovat. Nevyjádřil se ani Hrad a ministerstvo zahraničí.

Foto: Petr Horník, Právo

Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

"Americkou ambasádu zjevně šokovalo, že česká vláda bojuje proti terorismu pouze verbálně. Ve skutečnosti to pro ni evidentně žádná priorita není, protože tady v rámci boje proti terorismu evidentně selhala," řekl Kalousek. Lidé, kteří se orientují v české politice, jsou podle něho zvyklí na to, že vláda něco jiného říká a něco jiného dělá. "Chápu, že třeba pro pana velvyslance (Andrewa) Schapira je to šok," dodal Kalousek.

Bělobrádek uvedl, že prohlášení amerického velvyslanectví nebude komentovat. "Počkám na informace ministra spravedlnosti na vládě," uvedl. Mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček uvedl, že k záležitosti nemá žádné informace.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) uvedl, že Pelikán postupoval v souladu s českými zákony. Naši partneři by to měli respektovat, sdělil Sobotka.

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) nevyhověl žádosti USA o vydání Libanonce Alího Fajáda. Ministr sice nepotvrdil, že jeho vydání byla podmínka návratu pětice unesených Čechů v Libanonu, ale tuto spojitost připustil ministr obrany Martin Stropnický. Fajád byl ve čtvrtek propuštěn z vazební věznice a ve stejný den odpoledne se vrátil vládní speciál, na jehož palubě se vrátili unesení Češi.

Reklama

Výběr článků

Načítám