Hlavní obsah

Zaorálek: Libanonské úřady propustí Čechy asi ve čtvrtek dopoledne

Aktualizováno

Libanonské orgány propustí pětici Čechů asi ve čtvrtek dopoledne. V České televizi to ve středu řekl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Ráno totiž chtějí Libanonci ještě pokračovat ve vyšetřování. Čeho se vyšetřování týká, ministr neuvedl.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (ČSSD)

Článek

"Libanonské orgány chtějí ještě (ve čtvrtek) ráno něco šetřit. Pokud byl nějaký předpoklad, že by se mělo letět dnes, tak v této chvíli vím, že se to odkládá na zítřek. Předpokládám, že v průběhu dopoledne dojde k předání našemu týmu," řekl ČT Zaorálek.

"Vyšetřování probíhá jak na libanonské, tak na české straně. Je tu prostor pro Libanonce, aby prováděli své vyšetřování. Pro ně je to také kauza, která je zajímá," dodal.

Foto: Policie ČR

Obhájce Jan Švarc (vlevo nahoře), reportér Miroslav Dobeš (vlevo dole), voják Martin Psík (uprostřed), překladatel Adam Homsi (vpravo nahoře) a reportér Pavel Kofroň (vpravo dole)

Ministr potvrdil, že na palubě vládního airbusu, který dorazil ve středu večer do Bejrútu a má propuštěné Čechy dopravit zpět, je i šéf policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta.

„Případ patří ministerstvu spravedlnosti”

Že by ale i čeští vyšetřovatelé vyslýchali pětici propuštěných ještě před odletem do Česka, Zaorálek neočekává.

Okolnosti únosu Čechů a průběh vyšetřování nechtěl ministr zahraničí komentovat. "Naší rolí je české občany dostat zpátky do země a pak vyšetřit, co se stalo," řekl. "Případ Fajád není můj případ, patří ministerstvu spravedlnosti," doplnil.

Úřady už druhým dnem odmítají komentovat mediální úvahy o výměně Fajáda za pětici unesených Čechů. Alí Fajád je v Česku od dubna 2014 ve vazbě a čelí obvinění ze spolupráce s teroristy. O jeho vydání, které již povolil soud, žádají Prahu Spojené státy.

Češi a jejich libanonský řidič zmizeli loni v červenci. Jejich auto bylo posléze nalezeno v oblasti Kefrája na západě údolí Bikáa.

Reklama

Související články

Pro Čechy v Libanonu poletí speciál ve středu

Pro pětici Čechů, kteří byli sedm měsíců po svém zmizení nalezeni v pondělí v Libanonu, bude z ČR ve středu vypraveno letadlo. Novinářům to během své návštěvy...

Fajád bude za pár hodin v letadle do Libanonu

Pondělní propuštění pětice Čechů unesených v červenci v Libanonu je skutečně jakýmsi diplomatickým obchodem v podobě jejich výměny za údajného pracovníka...

Výběr článků

Načítám