Hlavní obsah

Zeman rozděluje společnost a jde na ruku fašistům, řekl Sobotka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Výrok prezidenta Miloše Zemana o kalašnikovu ve vztahu k premiérovi Bohuslavu Sobotkovi předsedu vlády zaskočil. Podle Sobotky dotyčný výrok „zapadá do kontextu útoků White Media a fašistů“. Hlava státu rozděluje společnost, dodal také Sobotka v rozhovoru pro časopis Respekt. Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček kritiku prezidenta odmítl.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Článek

Sobotka řekl, že zprvu ani Zemanově výroku o možnosti použití útočné pušky kalašnikov nemohl uvěřit. „Popravdě řečeno jsem úplně nevěřil tomu, že prezident republiky něco takového řekne na veřejném mítinku, v dnešní situaci a v dnešní atmosféře, ve které jsme nejenom v České republice, ale i v Evropě,“ uvedl Sobotka.

Prezident Zeman během mítinku s občany v jihomoravském Tišnově dostal otázku z publika, jak by bylo možné se zbavit Sobotky. V tomto kontextu odpověděl, že jakéhokoliv politika je možné zbavit se demokraticky ve volbách. Nedemokratickou možností by pak byl kalašnikov. Publikum se smálo.

Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček následně odrážel kritiku napříč politickým spektrem prohlášením, že šlo pouze o drobný bonmot, protože Zeman jasně řekl, že demokratická možnost je jediná. Kritici jsou podle Ovčáčka pokrytci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Sobotka v reakci prohlásil, že Zeman děsí jeho rodinu. V rozhovoru pro Respekt nyní dodal: „Zdá se mi, že ten výrok prezidenta o zastřelení předsedy vlády jako nejlepším řešením pro ty, kdo nesouhlasí s mojí politikou, zapadá do kontextu útoků White Media a fašistů, kteří organizovali demonstraci přímo před mým bytem. Prostě pan prezident se do toho takovým zvláštním způsobem zařadil a mě by nikdy nenapadlo, že v téhle sestavě jednou najdu prezidenta republiky“.

Zeman podle Sobotky společnost rozděluje. Označil to za nesmyslné.

Kritiku prezidenta v neděli odmítl jeho mluvčí Jiří Ovčáček: "Jestli někdo rozděluje společnost, tak je to pan premiér, který soustavně zostouzí ty, kteří poukazují na nebezpečí migrace," řekl ČTK.

Anketa

Rozděluje prezident Zeman společnost?
Ano
23,9 %
Ne
76,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 22414 čtenářů.

Související témata:

Foto: Václav Šálek, ČTK

Premiér Bohuslav Sobotka před zasedáním vlády v Brně

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman.

Reklama

Související témata:

Související články

Hackeři zveřejnili další Sobotkovy e-maily

Na rasistickém webu White media se objevily další e-maily, které údajně pocházejí ze soukromého účtu premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Kromě toho hackeři...

Výběr článků

Načítám