Hlavní obsah

Na Zemana se v Tišnově stála fronta, pak srovnával Ježíše s Mohammedem

– Tišnov
Právo, Petr Kozelka

Několik desítek minut si museli postát ve frontě lidé, kteří se chtěli dostat na setkání s prezidentem Milošem Zemanem v Tišnově na Brněnsku. Do posledního místa naplněný sál místního kina navštívilo asi pět stovek lidí, kteří hlavu státu přivítali potleskem ve stoje. Desítky lidí se do sálu vůbec nedostaly.

Foto: Petr Kozel, Právo

Při návštěvě Adamova dostal Miloš Zeman zbrusu nový čerpací stojan.

Článek

Při debatě v Tišnově padl dotaz, zda je islám reformovatelný. „Když přivedli k Ježíšovi nevěrnou ženu, ten řekl, že kdo je bez viny, ať hodí kamenem. Když nevěrnou těhotnou ženu přivedli k Mohammedovi, ten řekl svému sluhovi, aby ji opatroval, dokud neporodí. Když porodila, řekl, aby jí ukamenovali. Vztah k ženám je něco, co islám odlišuje od všech dalších náboženství,“ odpověděl Zeman.

Další z účastníků diskuse se prezidenta zeptal, jaké jsou možnosti zbavit se současného premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Zeman reagoval: „Demokratická možnost je jen jedna, tou jsou svobodné volby. Nedemokratickou možností je kalašnikov“.

V Adamově někteří lidé ani nevěřili, že by k nim mohl prezident zavítat. „Těžko si představit, že pojedete do Adamova, vždyť je to taková díra. Vám by tady nikdo neublížil, ti s červenými kartičkami jsou trapní. Vážíme si vaší pomoci, kterou nabízíte v podpoře našeho průmyslu, vždyť předtím to všechno schlamstli cizinci díky Havlovi,“ rozohnila se jedna z přítomných při debatě v Adamovském podniku Adast. Adamov totiž dříve patřil k významným zbrojařským závodům.

„Když se u nás ve jménu pacifistických ideálů rušila zbrojní výroba, ostatní zbrojaři pořádali recepce, kde poděkovali za tyto ideály a následně rychle sami obsadili opuštěné trhy,“ reagoval Zeman.

Při návštěvě ČKD Engeneering v Blansku prezident rekapituloval investiční možnosti strojírenských firem v zahraničí. „S Afrikou je to problematické. Kde vládne nějakých třicet let diktátor, tak to jsou výborné státy pro byznys. Kde je každého půl roku převrat, to je pro obchod špatná země. Nadějně to teď vidím v Íránu, kde je velmi umírněný prezident. Z oblasti Iráku je stabilní jen Kurdistán, který se možná brzy odtrhne. Sýrie nám za náš vyvážený postoj nabízí investice, ale musíme počkat, až tam skončí válka,“ přemítal prezident.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám