Hlavní obsah

Sobotka: Cameron slíbil pomoc se zrušením britského veta na prodej L-159 do Iráku

– Praha
Novinky, zpe

Pomoc při vyřešení problému ohledně prodeje nepotřebných letounů L-159 do Iráku v pátek přislíbil britský premiér David Cameron. Předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) to uvedl po společném jednání ve Strakově akademii.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Letoun L-159 Alca českého letectva

Článek

Právě Britové prodej bitevníků vetují, protože chtějí chránit vlastní technologii, která je v českých letounech namontovaná. „Pan premiér Cameron přislíbil pomoc při vyřešení tohoto problému,“ řekl Sobotka. Prodej letounů je podle něj příspěvkem na boj s Islámským státem.

„Jak Britové, tak Česká republika mají společný zájem bojovat proti Islámskému státu. Co můžeme udělat, to uděláme, a to se týká i otázky L-159,“ prohlásil Cameron.

Britům vadí, že je v letadlech namontovaný britský výstražný radarový systém RWR. Varuje pilota v případě, že ho zaměří radar nepřítele. Británie se obává, že tuto technologii získají teroristé, a chce ji proto z letadel odstranit. Irák ale letouny bez RWR nechce. Za celkem 72 bitevníků L-159 armáda v minulosti zaplatila 51 miliard korun, nyní využívá 24 strojů. Za peníze utržené při prodeji nepotřebných letounů nechá armáda přestavět tři stroje L-159 ze zakonzervovaných zásob z jednomístných na dvojmístné.
Zdroj: ČTK

Premiéři spolu v pátek jednali asi hodinu. Hlavním tématem schůzky bylo setrvání Velké Británie v Evropské unii, dotkli se ale i migrační krize. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám