Hlavní obsah

Evropa zůstane silná, pokud Británie zůstane v EU, shodl se Sobotka s Cameronem

– Praha • Aktualizováno

Předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) v pátek po jednání s britským premiérem Davidem Cameronem zdůraznil, že je v zájmu České republiky i celé Evropské unie, aby v ní Velká Británie setrvala. Cameron do Prahy přijel představit záměry své země na reformu EU.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Britský premiér David Cameron s českým protějškem Bohuslavem Sobotkou

Článek

„Shodli jsme se, že Evropa musí zůstat silná. Oba jsme přesvědčeni, že Evropa zůstane silná, pokud Británie zůstane v EU," prohlásil premiér Sobotka.

„ČR je připravena udržet Británii v EU. Je evidentní, že jednání nebudou jednoduchá. Nicméně ČR je připravena se jich aktivně zúčastnit,“ dodal.

Volný pohyb pracovních sil je klíčový

Politici také jednali o britských návrzích na reformy EU. Velká Británie chce omezit přistěhovalectví z unijních zemí a zvažuje i omezení daňových a zaměstnaneckých výhod po dobu čtyř let po příjezdu do země. To se ale nelíbí řadě ostatních členských zemí.

Sobotka uvedl, že pro český postoj k reformě je důležité, aby nebyl omezen pohyb pracovních sil po EU. ČR podle něj nemůže souhlasit s postupem, který by byl pro české občany diskriminační.

ČR je nicméně připravena na debatu o změně systému sociálních dávek. Princip takzvané záchranné brzdy by státům umožnil v případě tlaku na sociální systém omezovat počty přistěhovalců z členských zemí EU.

Politici také jednali o migrační krizi. „Británie má vlastní systém ostrahy hranic a ten si ponecháme,” zdůraznil mimo jiné Cameron. Sobotka doplnil, že ochrana vnějších hranic EU musí být klíčová.

Sobotka s Cameronem jednal také o prodeji nepotřebných letounů L-159 do Iráku, který blokuje britské veto. [celá zpráva]

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Český premiér Bohuslav Sobotka se svým britským protějškem Davidem Cameronem stihli i pivo.

Britský premiér stihl se Sobotkou v nabitém programu i  jedno méně formální setkání. Se svým českým protějškem si dali pivo v jedné z restaurací na Hradčanském náměstí.

Související témata:

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Britský premiér David Cameron

Reklama

Výběr článků

Načítám