Hlavní obsah

Česko sevře tuhý mráz

Novinky, jas

Českou republiku čeká velmi chladný týden, během něhož budou teploty setrvávat pod bodem mrazu. Důvodem bude chladné proudění od severu či severovýchodu. Minimální teploty v nížinách budou klesat pod minus 10 stupňů Celsia, v horských oblastech a mrazových kotlinách může být až o deset stupňů chladněji. Novinkám to sdělila Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Článek

Mrazivé bylo již pondělní ráno, kdy například na Jizerce klesla teplota na –21 stupňů Celsia.

Přes den bude v Čechách převládat oblačné počasí se sněhovými přeháňkami, na Moravě a ve Slezsku bude převážně polojasno. Připadnout by mohlo do tří centimetrů sněhu. Odpolední maxima se budou pohybovat mezi –6 a –2 stupni Celsia.

V úterý bude nejčastěji polojasno až oblačno, na horách se slabým sněžením. Ranní minima budou klesat na –7 až –11 stupňů, v horských oblastech bude rtuť klesat na –15 až –20 stupňů Celsia,“ uvedla Honsová. Teploty přes den zůstanou v intervalu –6 až –2 stupňů.

Ve středu bude pokračovat oblačné počasí s občasnými přeháňkami, přes den může být přechodně i polojasno. Ranní minima budou klesat na –8 až –12 stupňů v nížinách, v horských oblastech se znovu může jednat o teploty mezi –16 a –20 stupni. Denní maxima setrvají mezi –6 a –2 stupni.

Ve čtvrtek bude v úvodu dne polojasno, postupně bude přibývat oblačnosti a místy se objeví i přeháňky. Ranní teploty by se na většině území měly pohybovat mezi –8 a –12, na horách se bude jednat o hodnoty mezi –16 a –20 stupni Celsia. Přes den bude stále mezi –6 a –2 stupni.

Méně oblačnosti by mělo být v pátek. Meteorologové očekávají polojasno či skoro jasno s ranními minimy mezi –9 a –13 stupni. V horských oblastech se bude jednat o teploty do –20 stupňů. Přes den zůstanou teploty mezi –6 a –2 stupni.

V sobotu se začne projevovat změna proudění. Chladný vzduch od severu vystřídá frontální systém od severozápadu, který přinese velkou oblačnost a četnější srážky. Ranní minima se budou pohybovat mezi –7 a –11 stupni v nížinách a do –17 stupňů na horách. Přes den se budou teploty v Čechách pohybovat mezi –4 stupni a nulou, na východě republiky ještě mezi –6 a –2 stupni.

Více srážek a teploty mírně pod bodem mrazu očekávají meteorologové i v neděli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám