Hlavní obsah

Česko sevře tuhý mráz

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Českou republiku čeká velmi chladný týden, během něhož budou teploty setrvávat pod bodem mrazu. Důvodem bude chladné proudění od severu či severovýchodu. Minimální teploty v nížinách budou klesat pod minus 10 stupňů Celsia, v horských oblastech a mrazových kotlinách může být až o deset stupňů chladněji. Novinkám to sdělila Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Článek

Mrazivé bylo již pondělní ráno, kdy například na Jizerce klesla teplota na –21 stupňů Celsia.

Přes den bude v Čechách převládat oblačné počasí se sněhovými přeháňkami, na Moravě a ve Slezsku bude převážně polojasno. Připadnout by mohlo do tří centimetrů sněhu. Odpolední maxima se budou pohybovat mezi –6 a –2 stupni Celsia.

V úterý bude nejčastěji polojasno až oblačno, na horách se slabým sněžením. Ranní minima budou klesat na –7 až –11 stupňů, v horských oblastech bude rtuť klesat na –15 až –20 stupňů Celsia,“ uvedla Honsová. Teploty přes den zůstanou v intervalu –6 až –2 stupňů.

Ve středu bude pokračovat oblačné počasí s občasnými přeháňkami, přes den může být přechodně i polojasno. Ranní minima budou klesat na –8 až –12 stupňů v nížinách, v horských oblastech se znovu může jednat o teploty mezi –16 a –20 stupni. Denní maxima setrvají mezi –6 a –2 stupni.

Ve čtvrtek bude v úvodu dne polojasno, postupně bude přibývat oblačnosti a místy se objeví i přeháňky. Ranní teploty by se na většině území měly pohybovat mezi –8 a –12, na horách se bude jednat o hodnoty mezi –16 a –20 stupni Celsia. Přes den bude stále mezi –6 a –2 stupni.

Méně oblačnosti by mělo být v pátek. Meteorologové očekávají polojasno či skoro jasno s ranními minimy mezi –9 a –13 stupni. V horských oblastech se bude jednat o teploty do –20 stupňů. Přes den zůstanou teploty mezi –6 a –2 stupni.

V sobotu se začne projevovat změna proudění. Chladný vzduch od severu vystřídá frontální systém od severozápadu, který přinese velkou oblačnost a četnější srážky. Ranní minima se budou pohybovat mezi –7 a –11 stupni v nížinách a do –17 stupňů na horách. Přes den se budou teploty v Čechách pohybovat mezi –4 stupni a nulou, na východě republiky ještě mezi –6 a –2 stupni.

Více srážek a teploty mírně pod bodem mrazu očekávají meteorologové i v neděli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám