Hlavní obsah

Norské úřady odebraly další české dítě. Nemocná holčička měla před transplantací ledvin

• Aktualizováno
Novinky, zpe

Norské úřady odebraly před pár týdny české matce a norskému otci nemocnou dceru, prý kvůli nevyvinutému kontaktu. V úterý to oznámila poslankyně Jitka Chalánková (TOP 09), která se již angažuje v případu odebrání synů Evě Michalákové. Podle vyjádření ministerstva práce a sociální věcí žena s českými úřady nespolupracuje.

Foto: Petiční výbor

Norský Barnevern odebral české matce nemocné miminko.

Článek

Rodiče se na poslankyni obrátili v pátek. „Jsem zatím vázána mlčenlivostí, že vám zatím nesdělím konkrétní jméno a příjmení a místo pobytu. To je jediné, o co požádali, medializaci se nebrání. Rodiče čekají nepříjemné soudní tahanice,“ řekla Chalánková.

Norskému úřadu Barnevernet prý vadí nedostatečně vyvinutý kontakt s dítětem. Rozhodnutí bylo rodičům sděleno 24. prosince.

Devítiměsíční holčička, která byla předána pěstounům, údajně trpí syndromem způsobujícím nefunkčnost ledvin a čeká na transplantaci.

Matka nabízenou pomoc nevyužila

Podle ministryně práce Michaely Marksové (ČSSD) se matka obrátila na české úřady již v listopadu.

„Maminka se obrátila na Úřad pro mezinárodněprávní ochranu dětí v listopadu loňského roku s případem hrozícího odebrání holčičky, kterou má se svým norským mužem. Požádali jsme ji o podklady a dohodli jsme se, že budeme přímo kontaktovat Barnevernet, pokud o to bude mít maminka zájem,” uvedla ministryně.

Žena prý chtěla věc probrat s právníkem.  „Na náš dotaz, zda máme vstoupit do jednání s Barnevernetem, od konce listopadu již nereagovala. Do této chvíle tedy není ve spojení ani s námi, ani s českým velvyslanectvím v Norsku,“ dodala ministryně.

Její úřad v souvislosti s medializací případu požádal rodinu o svolení jej komentovat. Pokud se rodina nevyjádří, nechce se resort dále vyjadřovat.

Chalánková: Norsko překročilo veškeré hranice

„Po prostudování podkladů konstatuji, že Norsko překročilo veškeré hranice. Namísto pomoci rodině vyčerpané každodenní péčí o dítě se vzácným onemocněním nejdříve miminko zavřeli na nemocničním pokoji bez možnosti kontaktu s rodiči a poté ho svěřili bez jakéhokoli důvodu neznámým pěstounům,” kritizuje Chalánková.

Hodinu dvakrát týdně

Dítě, které má české občanství, mohou prý rodiče vidět dvakrát týdně na jednu hodinu. Podle informací strávilo dítě s přechodnou pěstounkou jen několik hodin, než bylo kvůli zdravotnímu stavu vráceno zpět do lékařské péče. Do nemocnice za dítětem současně dochází i trvalá pěstounka.

Barnevernet nyní trvá na tom, aby bylo dítě převezeno do oblastní nemocnice podle bydliště pěstounů. „Barnevernet ohrožuje léčbu a život malého dítěte,” komentoval situaci právník a mluvčí Petičního výboru na podporu rodiny Michalákových Pavel Hasenkopf.

Výbor informoval Zemana i Sobotku

S norskými úředníky přišli prý rodiče do kontaktu pouze dvakrát.

„Rodiče společně s dítětem úředníci nikdy neviděli. Podnět na Barnevernet poslal nadřízený zdravotních sester, když si rodiče stěžovali na přístup personálu během hospitalizace miminka v jedné z nemocnic, kterými dítě postupně prošlo,“ stojí v tiskové zprávě výboru.

Ten už prý o situaci informoval jak prezidenta Miloše Zemana, tak premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD).

„Mohu potvrdit, že pan prezident byl o tomto případu rámcově informován. V každém případě, a to je zásadní, se nyní pan prezident bude zajímat o veškeré podrobnosti. Připomínám v souvislosti s případem, že názor pana prezidenta na činnost norské sociální služby je vysoce kritický,” sdělil Novinkám mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Ředitel Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí (ÚMPOD) Zdeněk Kapitán Novinkám potvrdil, že o případu ví. Zatím ho však nechce komentovat. „Zeptali jsme se maminky, jestli má zájem o to, abychom reagovali na dotazy médií, zatím nám ještě neodpověděla,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám