Hlavní obsah

Česko se může dočkat dvou pand, pražská zoo má už v plánu výběh

Právo, Stáňa Seďová
Praha

Už delší dobu se šušká, že Česko se může začít těšit na nádherné a vzácné černobílé medvědy. Že do Zoo Praha přijde pár pand, už naznačil ministr financí Andrej Babiš (ANO) na Twitteru i primátorka Prahy Adriana Krnáčová (ANO). Zoo Praha nyní Právu prozradila své plány.

Foto: Heinz-Peter Bader, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Domov pro pandy vytvoří v současném výběhu ledních medvědů. Jen stavba spolkne 200 miliónů korun. Pandy mohou přicestovat i dříve než za pět let.

Sbližování ekonomických i politických vztahů Česka s Čínou, zavedení přímého leteckého spojení mezi Prahou a Pekingem nebo třeba natáčení animovaného seriálu Panda a Krteček bude velmi pravděpodobně korunováno tradičním čínským darem párem pand velkých.

I s podporou státu

Jednání v rámci takzvané pandí diplomacie, kterou zavedl zakladatel čínské komunistické strany Mao Ce-tung, když začal používat pandy jako způsob, jak navázat politický dialog se zahraničními zeměmi, už probíhají několik měsíců.

„Bez jednání a podpory nejvyšších představitelů nejen města, ale i státu by nic podobného nepřipadalo v úvahu. Můj dojem je, že většina z nich je k tomuto záměru vstřícná. Nyní záleží na magistrátu, zda uvolní prostředky nutné k přípravě tohoto projektu a poté k výstavbě pavilónu pand i nové expozice ledních medvědů - ta původní ze třicátých let je již zcela nevyhovující a prostor, který zaujímá, bychom chtěli využít právě pro pandy,“ řekl Právu ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Podle jeho slov bychom se pand mohli reálně dočkat v horizontu pěti let, možná i dřív.

Roční nájem až milión dolarů

Výstavba nového pavilónu by v souhrnném nákladu mohla vyjít až na 200 miliónů korun. To musí schválit pražské zastupitelstvo. A pak je tu ještě pronájem za rok pobytu roztomilého černobílého medvídka. Ten se může vyšplhat až na milión dolarů ročně.

„Nemusí jít vždy o milión dolarů za pronájem jedné pandy, jak uvádějí americké zoo. Věřím, že české diplomacii by se podařilo vyjednat výhodnější podmínky. Provozně panda vyjde zhruba jako pět slonů,“ komentoval náklady chovu pand Bobek.

Stavba nového pavilónu ledních medvědů by se mohla vyšplhat na dalších 150 miliónů korun.

Pražská primátorka dokonce míní, že by Zoo Praha potřebovala ještě více peněz, než které spolknou nové výběhy.

„Příchod pand vnímám jako velkou příležitost pro pražskou zoologickou zahradu. Jedná se o velmi drahou investici, ale ve všech svých důsledcích s pozitivním ekonomickým přínosem. Myslím, že by tento exponát upevnil pozici pražské zoo mezi deseti nejlepšími na světě,“ komentovala úmysl města primátorka.

„Nicméně s příchodem pandy musí město urgentně vyřešit i situaci s parkováním a s příjezdem do samotné zoo. Ta už není únosná ani pro návštěvníky, ani pro obyvatele Troje, takže si myslím, že společně s tímto vzácným exponátem musíme řešit i otázku dopravní dostupnosti,“ dodala.

Jen 14 zoo na světě

V divoké přírodě žije podle posledního sčítání více než 1800 pand velkých, přičemž pomalu, ale jistě jejich počet stoupá. Dalších asi 300 jich je v zajetí, převážně v Číně. Pandy velké má v tuto chvíli asi jen 14 zoologických zahrad na světě.

Reklama

Související články

Pražská zoo ukázala vzácné lvy indické

Po měsíci a půl byla v pražské zoo odstraněna rákosová clona, která zakrývala tři vzácné lvy indické. Návštěvníci si nyní mohou zvířata prohlédnout v pavilónu...

Výběr článků

Načítám