Hlavní obsah

Rasisté napadli Sobotkovi twitterový účet

Aktualizováno

Twitterový účet premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) byl ve středu dopoledne napaden rasistickými hackery. Zatímco premiér byl na návštěvě areálu ve Vrběticích, na jeho účtu se začala objevovat řada zpráv s nenávistným a nepokrytě rasistickým obsahem. Sobotka stále nemá účet pod kontrolou.

Printscreen twitterového účtu premiéra po napadení hackery.

Článek

Sobotka byl v záhlaví stránky, která začala odkazovat na rasistický web, označen za vlastizrádce. Mnoho příspěvků bylo namířeno zejména proti uprchlíkům.

Později se na účtu začaly objevovat i xenofobní příspěvky v angličtině, které měly premiéra diskreditovat v zahraničí.

Kabinet premiéra Novinkám potvrdil, že o incidentu ví. „Situaci aktuálně řešíme a snažíme se tento útok zastavit,” uvedl mluvčí kabinetu Martin Ayrer. Odpoledne mluvčí informoval, že Úřad vlády již podal trestní oznámení kvůli podezření z několika trestných činů.

„Pokud můj Twitter napadají neonacisté, pak to beru jako důkaz toho, že svoji práci dělám dobře. Přeji krásné Vánoce všem lidem dobré vůle, kteří odmítají šíření nenávisti, preferují lidskost a podporují demokracii,“ napsal Novinkám Sobotka.

„Nelze v tuto chvíli říci, zda se jedná o trestný čin, je třeba celou věc podrobně analyzovat. Policie nemůže poskytovat právní názor,“ řekl Novinkám Pavel Hanták, mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, pod něhož spadá oddělení pro boj s počítačovou kriminalitou.

Sobotka večer uvedl, že účet už má pod kontrolou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám