Hlavní obsah

Havla si lidé připomínají na Hrádečku i krátkými kalhotami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtvrté výročí úmrtí prezidenta Václava Havla si připomínají lidé na Hrádečku u Trutnova, kde měl chalupu, ale i jinde. Se vzpomínkou se připojila i americká ambasáda, která natočila krátký videoklip.

Ambasáda USA v Praze se připojila k iniciativě Krátké kalhoty pro Václava HavlaVideo: USEmbassyPrague

 
Článek

Havlův soused Vladimír Pechan místo u plotu chalupy, kde lidé zapalují svíčky, upravil, vysypal pískem a rozmístil na něm kameny.

"Já to beru jako morální povinnost. Jako soused, když jsem viděl, že tady se nic neděje, tak už o Dušičkách jsem to tady zametl a teď jsem to tady alespoň takhle upravil, aby to trochu vypadalo," řekl Pechan. Tradičně u příležitosti výročí u plotu umístil vyřezávané dřevěné srdce, po několika dnech ho poté znovu odveze.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: David Taneček, ČTK

Havlův soused Vladimír Pechan místo u plotu chalupy, kde lidé zapalují svíčky, upravil, vysypal pískem a rozmístil na něm kameny.

V mlhavém počasí dorazila k chalupě také dvojice z Rokytnice nad Jizerou. "Já si myslím, že se pan Havel musí v hrobě obracet, protože to, co se děje, by si určitě nepřál a chtěl by to jinak," řekla žena poté, co zapálila svíčku.

Foto: David Taneček, ČTK

Fotografie bývalého prezidenta Václava Havla na plotě u chalupy na Hrádečku na Trutnovsku, kde před čtyřmi lety zemřel.

K chalupě přišli několikakilometrovou vycházkou také žáci ze školy z Mladých Buků, jejich učitel Miloš Novotný na místě zapálil svíčky a na dřevěný plot umístil červená srdce.

Foto: David Taneček, ČTK

Havlova chalupu na Hrádečku na Trutnovsku.

"Chodíme sem pravidelně každý rok, je to pro nás vzpomínka. Žáci o osobnosti Václava Havla povědomí mají, možná to je i tím, že je to tady v regionu," řekl Novotný.

Americká ambasáda oblékla krátké kalhoty

Václava Havla, který zemřel 18. prosince 2011, si v pátek lidé připomínají v Česku i zahraničí. Například v Praze se uskuteční pochod na Pražský hrad nebo rekviem, je možné se také zapojit do čtení z Havlových textů nebo si připomenout jeho divadelní hry.

Související téma:

Foto: Profimedia.cz

Václav Havel

Americká ambasáda natočila klip, který humornou formou připomíná krátké kalhoty, jež měl Havel po svém zvolení československým prezidentem.

Reklama

Související témata:

Související články

Před čtyřmi lety zemřel Václav Havel

Před čtyřmi lety zemřel Václav Havel. Dramatik a esejista i poslední československý a první český prezident, který je jedním z nejznámějších Čechů posledních...

Výběr článků

Načítám