Hlavní obsah

Po roce od transplantace pěti orgánů se český pacient cítí skvěle

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Šedesátiletému Bartoloměji Peštovi (60) před rokem v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) při desetihodinové operaci lékaři najednou transplantovali žaludek, slinivku, slezinu, játra a také tenké střevo. Jak se cítí rok po tak unikátním zákroku? „To víte, někdy je to dobrý, někdy ne,“ řekl Právu Pešta. Vzpomíná na to, že vlastně letos oslavil pomyslné druhé narozeniny.

Foto: Právo

Zleva Bartoloměj Pešek a docent Jiří Froněk

Článek

„Zrovna o víkendu jsme měli doma oslavu. Dokonce jsem měl i svíčkovou. Ještě loni bych ani nevěřil, že mi teď bude tak dobře. Teď se těším na svátky s rodinou a také na vánoční večeři. Letos mám totiž od lékařů dovolený dokonce i salát s kaprem,“ říká se smíchem Pešta.

Peštovi zjistili lékaři před šesti lety cirhózu jater, kterou způsobilo autoimunitní onemocnění. Před třemi lety se jeho stav zhoršoval, nemohl sportovat, ani na procházku. V posledním roce se jeho zdravotní stav zhoršil tolik, že byl navržen na transplantaci jater.

Dva dny po první operaci jsme tak mohli na sále zkontrolovat vitalitu všech transplantovaných orgánů. Přednosta kliniky transplantační chirurgie IKEM, docent Jiří Froněk.

Z vyšetření ovšem vyplynulo, že ta samotná nepomůže jeho stav zlepšit. Proto se lékaři rozhodli transplantovat více orgánů najednou. To se nakonec podařilo. „Dva dny po první operaci jsme tak mohli na sále zkontrolovat vitalitu všech transplantovaných orgánů,“ říká přednosta kliniky transplantační chirurgie IKEM, docent Jiří Froněk.

Pan Pešta je ale s IKEM v pravidelném kontaktu. Potvrzuje to i koordinátorka programu transplantace tenkého střeva Bohumila Heřmanová. „Telefonicky konzultuje jakýkoliv problém nebo otázky týkající se zdravotního stavu a režimu po transplantaci. Jsem mu k dispozici 24 hodin denně,“ říká Heřmanová.

Vše konzultuje s lékaři

Dodává, že spolu řeší otázky stravy, sportu i společenské aktivity, ale i zdravotní obtíže. „Díky vztahu s panem Peštou a jeho rodinou se týmu podařilo první rok po transplantaci překlenout bez větších obtíží,“ popisuje dnešní stav Bohumila Heřmanová.

Náklady na transplantaci pěti orgánů najednou vzhledem k náročnosti a složitosti byly vysoké. „Na tento zákrok a spuštění programu transplantace tenkého střeva jsme se připravovali několik let, proto se nám podařilo vyjednat s VZP spolufinancování.

Prvních pět miliónů korun dávají oni, cokoliv nad tuto částku hradíme z našeho rozpočtu,“ říká ředitel IKEM, kardiolog Aleš Herman.

Reklama

Výběr článků

Načítám