Hlavní obsah

Sexem se v ČR živí 11 tisíc žen a mužů. Žádají zákon, který by je ochránil

Právo, Novinky, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Sexem se v Česku živí podle organizace Rozkoš bez rizika 11 tisíc žen a mužů. V Praze jich jsou až čtyři tisíce. Prostitutky i prostituti by zákon o regulaci prostituce, i když ne v podobě, která již dva roky leží ve Sněmovně, uvítali hlavně kvůli své bezpečnosti.

Foto: Christian Charisius, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Nesouhlasíme s průkazkami pro sexuální pracovnice, vznikem registru, tříměsíčními lékařskými prohlídky a s plošným zákazem pouliční prostituce. To by v reálných podmínkách nikdy nefungovalo. Bojujeme za to, aby se zákonodárci podívali, jak to vyřešili například v Německu nebo Nizozemsku, kde to funguje,“ řekla Právu Jana Poláková z organizace Rozkoš bez rizika (R-R).

Stejný názor má i žena, která se po roce a půl, kdy poskytovala sexuální služby, rozhodla vydat dráhou zákonnou. Dokonce na Kalifornské univerzitě získala certifikát sexuologického pracovníka s tělem a nyní se živí jako sexuální asistentka. [celá zpráva]

„Je na čase, aby v tom někdo udělal jasno. V návrhu, který do Sněmovny poslala Praha, jsou nesmyslné podmínky, přitom v zahraniční to funguje dobře. Mělo by jít především o ochranu žen a mužů,“ uvedla 44letá Vladana, která se začala prodávat kvůli dluhům.

Vykřičené domy jsou mnohdy jako ty azylové. Mnoho lidí si tam jde pro objetí.
44letá Vladana

„Odmítala jsem po zradě partnera přijít o byt, raději jsem přišla o své tělo. Ale po určité době jsem pochopila princip nabízených služeb. Vykřičené domy jsou mnohdy jako ty azylové. Mnoho lidí si tam jde pro objetí, ne kvůli pohlavnímu styku, kterého jsem se mimochodem nyní úplně vzdala,“ svěřila se redakci sexuální asistentka, která poskytuje legální služby hendikepovaným.

Za 31 sexuálních pracovníků zavražděných v Česku od roku 1994 včera zapalovali svíčky. Připomenutí obětí ve Světový den za ukončení násilí na sexuálních pracovnících mělo včera na pražském Palackého náměstí i jiný rozměr.

Přišli i ti, kterých se to týkalo, aby dali najevo, že stojí o diskutovaný zákon, ale ne v podobě, v jaké leží ve Sněmovně, a dokonce prošel prvním čtením.

Nezisková organizace Rozkoš bez rizika má už dílčí výsledky svého výzkumu k násilí na lidech, kteří se živí sexem.

„Mezi téměř 170 respondentkami z celé republiky jsme zjistili, že 90 procent z nich má zkušenost s násilím ve spojení se svou obživou. Dokonce sedm procent zažilo znásilnění. I kvůli přístupu policie však většina vůbec tyto případy nenahlašuje,“ řekla Právu Poláková.

Prostituce se stahuje do bytů

Terénní pracovníci organizace Rozkoš bez rizika se dlouhodobě snaží zákonodárcům osvětlit možnosti legalizace a použitelné nástroje k regulaci, protože jinak se toho oficiálně o prostituci v naší zemi mnoho neví.

Platí, že levnější je to na privátech než v klubech, ale cena je hodně individuální, často ovlivněná konkurencí a aktuální potřebou sexuální pracovnice.
Jana Poláková z organizace Rozkoš bez rizika

„V poslední době dochází ke změně, kdy se prostitutky a prostituti stahují z ulic spíše do bytů, klubů a privátů,“ popsala trendy manažerka z R-R s tím, že pokud jde o národnosti, mezi prostitutkami je stále zhruba 80 procent Češek, rozsetých po republice.

V hlavním městě je více cizinek, mezi nimi jsou nejčastěji Slovenky, Rusky, Ukrajinky, Bulharky a ženy z afrických zemí.

„Ceny jsou dlouhodobě asi stejné. Platí, že levnější je to na privátech než v klubech, ale cena je hodně individuální, často ovlivněná konkurencí a aktuální potřebou sexuální pracovnice,“ dodala Poláková.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám