Hlavní obsah

Dům Petra Bezruče už není památkou, básník si to prý nezasloužil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kostelec na Hané

Červený domek v Kostelci na Hané na Prostějovsku, ve kterém na sklonku svého života pobýval básník Petr Bezruč, už není na seznamu nemovitých kulturních památek. O jeho vyřazení ze seznamu požádalo olomoucké hejtmanství, které nyní s městským úřadem v Kostelci na Hané řeší, jak se zchátralým domem naloží.

Foto: mapy.cz

Dům, v němž žil Petr Bezruč v Kostelci na Hané

Článek

„Město bude chtít dům smysluplně využít, demolice zatím není na pořadu dne,” řekl  starosta Kostelce na Hané Ladislav Hynek (ČSSD).

V nápadně červeném domku, který nyní vlastní kraj, byla dlouhá léta expozice věnovaná Bezručovi. Její návštěvnost ale po roce 1989 prudce klesla a v posledních letech byla takřka nulová.

"Exponáty jsou nyní v depozitu prostějovského muzea a stojíme před problémem, co s domkem dál," sdělil ČTK Rozbořil.

Bezruč za to nestál

Dům je ve špatném technickém stavu a jeho oprava by podle propočtu hejtmanství stála devět milionů korun. "Nám se nákladnost opravy zdá vzhledem k významu tohoto básníka celkem velká," uvedl Rozbořil.

Kraj proto požádal ministerstvo kultury o vyjmutí tohoto domku ze seznamu nemovitých kulturních památek. "Před dvěma týdny mi přišla zpráva, že ministerstvo náš požadavek akceptuje," dodal Rozbořil.

Slezského básníka by na domě v Kostelci na Hané měla v budoucnu připomínat už jen nová pamětní deska.

Výjimečný není ani dům

Svou architektonickou hodnotou není objekt výjimečný, jde o běžnou produkci z počátku 20. století s novodobými úpravami," stojí v zápisu památkářů. Podle nich byl Bezruč jako básník značně přeceňován, takže není nutné, aby domek byl nadále kulturní památkou.

Bezruč, pravým jménem Vladimír Vašek, se narodil v roce 1867 v Opavě a zemřel v roce 1958 v Olomouci. Slezský básník byl oslavovaný minulým režimem pro plamennou bojovnost svých veršů. Literární historici dodnes spekulují o jejím autorství. Část odborníků se domnívá, že je autorem většiny básní ze sbírky Slezské písně ve skutečnosti Bezručův přítel Ondřej Boleslav Petr, který spáchal sebevraždu.

Reklama

Související články

Slezský bard Petr Bezruč ožije na jevišti

Jedna z největších postav tuzemské poezie, slezský bard Petr Bezruč, více než padesát let po své smrti ožije na divadelním jevišti. A s ním i řada postav...

Výběr článků

Načítám