Hlavní obsah

Slezský bard Petr Bezruč ožije na jevišti

Právo, Aleš Honus

Jedna z největších postav tuzemské poezie, slezský bard Petr Bezruč, více než padesát let po své smrti ožije na divadelním jevišti. A s ním i řada postav z jeho nesmrtelných básní, včetně Maryčky Magdonové. S napětím očekávanou a mnoha otazníky provázenou inscenaci Bezruč?! uvede v páteční premiéře ostravské Divadlo Petra Bezruče.

Článek

Nápad, aby divadlo sehrálo inscenaci o básníkovi, jehož jméno má dlouhá desetiletí ve svém názvu, se zrodil v hlavě uměleckého šéfa souboru a režiséra Martina Františáka. Ten s odvážnou nabídkou oslovil jednoho z nejznámějších českých spisovatelů Jana Balabána a také novináře Ivana Motýla, který je znalcem ostravské historie. Oba se rozhodli do unikátního projektu vstoupit a výsledek budou moci diváci posoudit v pátek, kdy se koná v 19 hodin premiéra.

Návštěvníci divadla se mohou podle inscenátorů těšit na autentickou osobu nenápadného, trochu zbabělého a trochu šosáckého poštovního úředníka Vladimíra Vaška, který přijíždí z Brna sloužit do Frýdku a naráží zde na kraj, sužovaný chudobou, národnostním útiskem a alkoholismem. Zároveň se zde zamiluje do krásné hospodské Marie, vztah k ní ale nedokáže naplnit.

Režisér řekl, že příběh Petra Bezruče se svým námětem i zpracováním se dotýká fundamentu Ostravy a Ostraváctví. Je v něm jednak „poezie uhelného prachu“, ale zároveň se v něm zrcadlí přivandrovalectví obyvatel Ostravy a také jistá forma nacionalismu, projevujícího se negativním vztahem k Židům, Sudeťákům i Polákům. „Myslím, že se dotýkáme určitých tabu obyvatel tohoto města,“ řekl režisér Františák.

Punkový Bezruč

Hlavní dějovou linií příběhu je ovšem vztah Petra Bezruče k Marii. „Vypovídá o neschopnosti básníka milovat jak ženu, tak i lidi. Tato vztahová impotence, kterou Bezruč vyjádřil v básni Jen jedenkrát kolem mě šla láska, je věcí v dnešní době velice aktuální,“ dodal režisér.

Podstatnou část divadelního textu samozřejmě obsahuje poezii Petra Bezruče. Kromě několika básní, které zazní v celé délce, jsou slavné i méně známé verše zpracovány i v některých dialozích.

Inscenace čerpá sice z reálných událostí života Vladimíra Vaška alias Petra Bezruče, nedělá si ale nároky na historickou věrnost. „Nechceme, aby diváci hru vnímali jako přísně životopisnou. Autoři se v mnoha místech odchylují od historické pravdy,“ říká dramaturgyně Marta Ljubková.

Kromě hlavní postavy Vladimíra Vaška (Jan Vápeník) a jeho alter-ega Petra Bezruče (Lukáš Melník) naplnili autoři příběh řadou postav z Bezručova blízkého okolí a také z jeho básní. Diváci se tak mohou těšit například na Bezručova kamaráda a známého herce Huga Haase v podání Jana Vlase, ale také na slavnou Maryčku Magdonovou, kterou si zahraje Tereza Vilišová.

„Báseň Maryčka Magdonová, ikona školní četby, se v inscenaci objeví v textové i obrazové formě,“ slibuje Ljubková.

Důležitou součástí inscenace Bezruč?! bude také hudba v podání punkrockové kapely Magdon, která se objeví přímo na jevišti. Právě žánr punkrocku se svým akcentem na sociální problémy je podle inscenátorů jako stvořený pro zhudebnění některých Bezručových básní. „Snažíme se na Petra Bezruče nahlédnout očima současnosti a ukázat, že jeho poezie je stále živá a má smysl ji číst,“ dodává dramaturgyně.

Reklama

Výběr článků

Načítám