Hlavní obsah

Poslanci měli řešit zprávu ombudsmanky, místo toho ji cupovali kvůli uprchlíkům

Novinky, zpe
Praha

Místo souhrnné zprávy o činnosti veřejného ochránce práv za rok 2014, kterou měli poslanci ve čtvrtek řešit, se diskuse opět stočila k uprchlíkům. Debatu začal šéf poslanců Úsvitu Marek Černoch. Do ombudsmanky Anny Šabatové se pustil například kvůli její kritice detenčního zařízení v Bělé-Jezové.

Foto: Petr Horník, Právo

Ombudsmanka Anna Šabatová

Článek

Šabatová poslancům přečetla zprávu o své práci za rok 2014, tedy za období, kdy téma uprchlíků ještě nebylo aktuální. Místo diskuze o zprávě se ale zákonodárci začali dohadovat právě kvůli běžencům.

„Neměla byste kritizovat český stát za to, jak se chová k imigrantům, když se k nim chová naprosto profesionálně,“ vzal si slovo Černoch. Ombudsmanka na podzim přirovnala detenční zařízení v Bělé Jezové k vězení. [celá zpráva]

Černochovi také vadí názor Šabatové na doklady uprchlíků. „Není na místě, aby ombdusman říkal, že tady mají zůstat i ti lidé, kteří mají falešné pasy,“ rozhořčil se Černoch.

„Uvědomujete si, že většina našich pilotů a vojáků v roce 1939 utíkala na falešné doklady do Polska nebo jiným směrem?“ opáčil mu lidovecký poslanec Ivan Gabal.

Šabatová: Korán řešit nebudu

Poslanec Pavel Plzák (ANO) se zase Šabatové zeptal, zda bude řešit, jestli není Korán v rozporu s českým antidiskriminačním zákonem, protože muži jsou podle islámského práva nadřazeni ženám.

„Nebudu, není to mým zákonným úkolem, abych se zabývala Koránem,“ zdůraznila Šabatová.

Dodala, že jejím úkolem je dohlížet na místa, kde je porušována svoboda. „Měla jsem řadu znepokojivých signálů, které se potvrdily. Bělá-Jezová byla prostě přeplněná a byl tam nejméně trojnásobek počtu lidí,“ hájila se ombudsmanka. Po její kritice došlo v zařízeních pro uprchlíky ke změnám, po kterých byla teprve zpřístupněna novinářům.

Zákonodárci po asi třičtvrtěhodinové debatě vzali zprávu obmudsmanky na vědomí.

Reklama

Výběr článků

Načítám