Hlavní obsah

Široká koalice v Praze nevznikne, Trojkoalice dala ANO a ČSSD definitivně košem

Praha

Široká koalice, na níž lákaly další strany ČSSD a ANO na pražském magistrátu nevznikne. Trojkoalice tvořená lidovci, Stranou zelených a STAN tuto nabídku odmítla a chce jednat s TOP 09 a ODS na vzniku menšinové koalice. Ve čtvrtek to uvedli předseda zastupitelského klubu Petr Štěpánek (Trojkoalice/SZ) a starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Trokoalice/KDU-ČSL).

Článek

Pětice stran v čele s TOP 09 v úterý po poledni jednohlasně oznámila, že od ledna by v metropoli mohla vládnout menšinová koalice s podporou ODS. TOP 09, ODS, Trojkoalice, nezávislí a Piráti by měli v 65členném zastupitelstvu 35 hlasů.

Dosud vládnoucí ANO a ČSSD, kterým hrozí odchod do opozice, v reakci na to vyzvaly TOP 09, ODS a Trojkoalici k jednání o široké koalici.

"Klub Trojkoalice odmítl vstup do koalice pěti volebních stran a dále pokračuje v projektu koalice demokratických stran s podporou 35 zastupitelů," řekl Štěpánek. Podobně už ve středu reagovala i TOP 09 a ODS.

"Výzvu ANO a ČSSD ani nepovažuji za nabídku, takže se nemám ani k čemu vyjadřovat," řekla předsedkyně zastupitelů za ODS Alexandra Udženija. Podle ní ANO a ČSSD jednají ve strachu o křesla v radě.

Po loňských volbách vládla v Praze koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice s nejtěsnější většinou 33 hlasů. Skončila poté, co byli v říjnu odvoláni čtyři z 11 radních.

Reklama

Související témata:

Související články

ANO a ČSSD v Praze navrhují širokou koalici

Společnou širokou koalici navrhují pražské ANO a ČSSD zástupcům TOP 09, ODS a Trojkoalice. Představitelé dosud vládnoucích stran, kterým hrozí přechod do...

Výběr článků

Načítám