Hlavní obsah

ANO a ČSSD v Praze navrhují širokou koalici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Společnou širokou koalici navrhují pražské ANO a ČSSD zástupcům TOP 09, ODS a Trojkoalice. Představitelé dosud vládnoucích stran, kterým hrozí přechod do opozice, se na tom shodli na úterní večerní schůzce. K rodící se menšinové koalici jsou skeptičtí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Lídr pražské ČSSD Miloslav Ludvík.

Článek

"K tomuto návrhu nás vede snaha o maximální odpovědnost za chod hlavního města a jeho další rozvoj," píše se v textu, který za ANO podepsal Martin Stropnický a za ČSSD Miloslav Ludvík. Výzva je adresována předsedům pražské TOP 09, ODS a Trojkoalice.

ANO a ČSSD tak reagují na úterní koaliční schůzku, na níž se TOP 09, Trojkoalice, nezávislí a piráti dohodli na přípravě menšinové vlády s podporou ODS. Rada by podle nich mohla být zvolena v lednu. Dosud vládnoucí ANO a ČSSD by tak ovšem skončily v opozici.

"Menšinová vláda není zárukou stability pro hlavní město Prahu. Koalice musí vládnout s jasným mandátem," uvedl primátorčin náměstek Petr Dolínek (ČSSD).

Koalice by měla 35 hlasů z 65

Menšinová koalice TOP 09, Trojkoalice, nezávislých a pirátů s podporou ODS by v pětašedesátičlenném zastupitelstvu měla 35 hlasů. Čtyřčlenný klub pirátů uspěl s podmínkou, aby v radě nebyli zástupci ODS. Ustoupila i TOP 09, která jako druhá ve volbách dosud trvala na široké koalici.

"Jiné řešení v tuto chvíli není," řekl předseda klubu zastupitelů TOP 09 Václav Novotný.

"Jsme připraveni podpořit menšinovou radu, záleží nám na našich programových prioritách," potvrdil předseda pražské ODS Filip Humplík. Všichni partneři musí ještě případný vstup do koalice probrat ve vlastních stranách.

Rodící se koalice podle Novotného žádné zásadní neshody nemá. "Máme ale témata k řešení, jako je doprava nebo majetek a majetkové účasti, to je nutné detailněji probrat," řekl novinářům.

Koalice by mohla vládnout od ledna

Partneři se dnes shodli na tom, že nová rada by mohla být zvolena na lednovém jednání zastupitelů. "Dali jsme si takový deadline," potvrdil předseda zastupitelů za Trojkoalici Petr Štěpánek. Trojkoalice, která je součástí rozpadající se magistrátní koalice, podle něj bude ve čtvrtek na zastupitelstvu hlasovat pro rozpočet na příští rok. Nová koalice podle něj v budoucnu případně rozpočet upraví.

Po loňských volbách vládla v Praze koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice s nejtěsnější většinou 33 hlasů. Skončila poté, co byli v říjnu odvoláni čtyři z 11 radních.

ANO ani ČSSD se zatím do opozičních lavic nechystají. Shodně několikrát zapakovaly, že počkají, až se koaliční projekt pod vedením TOP 09 rozpadne. "Jestli taková koalice vznikne, tak si koupím lístek do první řady," komentoval lídr pražské ČSSD Miloslav Ludvík.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám