Hlavní obsah

Koalice plánuje omezit přestávky pro poslance

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha

Koalice přemýšlí, že by omezila přestávky pro poslanecké kluby. Šéf poslanců ČSSD Roman Sklenák to prohlásil po úterním jednání Sněmovny. To totiž skončilo tak, že opoziční TOP 09 a Úsvit si vzaly přestávky trvající až do konce jednací doby, a zákonodárci tak opět neschválili ani jeden zákon.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Přestávka v jednání Sněmovny

Článek

Poslanci přitom napříč všemi stranami měli údajně domluvu, že kromě protikuřáckého zákona pošlou v úterý do dalšího kola i vládní zákon o omezení hazardu, který měli na programu schůze.

„Dohodli jsme se s opozicí, jak bude probíhat jednací týden. Byla deklarovaná vůle ze všech stran, že protikuřácký zákon bude v úterý projednán. To, co předvedl pan předseda (Miroslav) Kalousek (TOP 09), je potvrzením, že se s někým ve Sněmovně nedají dělat elementární dohody,“ prohlásil po jednání Sklenák.

„Domníváme se, že institut přestávek nebude možné využívat tak, jako doposud,“ podotkl.

To, že si poslanecké kluby berou přestávky, není upraveno v jednacím řádu Sněmovny, ale jedná se o zvyk. Koalice tedy přemýšlí, že když některý z klubů požádá o přestávku a bude se evidentně jednat o obstrukci, nechá o ní nejdříve hlasovat.

Je v tom spíš hazard

Sklenák po jednání také upozornil na to, že protikuřácký zákon, jak ho předkládá ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD), se do velké míry shoduje s tím, který dříve předkládal exministr Leoš Heger (TOP 09). „Takže si nemyslím, že by pro TOP 09 bylo nepřekonatelné propustit tento zákon do dalšího čtení,“ komentoval Sklenák.

Podle něj jde spíš o zákon o hazardu, který měl přijít na řadu po tom protikuřáckém.

„Je vidět, že TOP 09 má jediný program - znemožňovat práci Sněmovny. Je to zejména TOP 09, která blokuje zákon o hazardu a připravuje naše daňové poplatníky o peníze,“ zlobil se předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek.

Miroslav Kalousek foukl ministrovi do tváře páru z e-cigaretyVideo: PS PČR

„Přestávku jsme nutně potřebovali, abychom projednali některé podrobnosti, což koaliční strany dělají úplně běžně. Padesátiminutová přestávka na poradu klubu není žádná obstrukce. Pan Sklenák je chodící pytel mindráků z toho, jak to neumí,“ reagoval na osočování koalice Kalousek.

Zdůraznil, že jednání svými projevy na plénu protahovali především koaliční poslanci. „Vládní poslanci zdržovali daleko více než poslanci opoziční,“ podotkl Kalousek. Poslanci o protikuřáckém zákonu jednali celé odpoledne do dvaceti hodin. [celá zpráva]

Zákonodárci by se podle Němečka (ČSSD) mohli k protikuřáckému zákonu vrátit příští úterý. Zákaz kouření v restauracích měl původně platit od ledna. Nyní se předpokládá, že by mohl platit od poloviny roku 2016. Návrh poslanců ANO leží v dolní komoře už od července 2014.

Reklama

Výběr článků

Načítám