Hlavní obsah

Šándor: Lidé by měli být opatrní při ventilování protiislámských nálad

Právo, Barbora Janáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bezpečnostní poradce a bývalý náčelník vojenské zpravodajské služby Andor Šándor v rozhovoru pro Právo varuje před protiislámskou hysterií. Mnoho výroků na adresu muslimů je podle něj nejen hloupých, ale rovněž škodlivých.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Andor Šándor

Článek

Údajně někteří z těch útočníků u sebe měli mít syrské pasy a měli se dostat do Evropy přes Řecko či Srbsko. Myslíte, že je možné, aby mezi migranty byli nějací přívrženci Islámského státu nebo teroristé?

Mám informaci, že ty pasy byly falešné. Mezi statisíce lidí se mohou vmísit lidé, kteří zcela nepochybně nemusí mít úplně ty nejideálnější plány a motivy toho, proč jdou do západní Evropy.

Osobně nevěřím, že se jedná o nějaké velké počty. A to se domnívám právě proto, a uvidíme, zda to prokáže i ten páteční útok v Paříži, že to jsou všichni, kteří žili nebo se narodili ve Francii či v Belgii nebo v jiných zemích západní Evropy. Protože Islámský stát má hodně stoupenců na území západní Evropy.

On v zásadě sem nepotřebuje posílat další lidi. Islámský stát brání území, které dnes okupuje, a potřebuje každého bojovníka, právě k té ochraně, tudíž by nebylo logické, aby je posílali sem. Když tady mají řadu stoupenců, které může samozřejmě vybavovat zbraněmi, mohou někde projít výcvikem, třeba v Libyi a podobně. Ale že bychom měli sklouznout k tomu, že řekneme, migrace rovná se zdroj terorismu, myslím si, že by to bylo velice chybné.

Myslíte, že Islámský stát se snaží vyvolat nějaké negativní nálady proti uprchlíkům tím, že by tam nechali falešné pasy? Je to samozřejmě spekulace.

To opravdu nevím. Pokud si někdo nechal udělat falešný syrský pas, tak se domnívám, že to byla reakce na prohlášení Angely Merkelové, která řekla: ‚Syřané, máte otevřené dveře.‘ Pokud jste z Iráku, a nejste tedy ze Sýrie, tak zahodíte vlastní pas a budete si chtít nechat vyrobit syrský.

Předpokládám, že my stejně nepoznáme rozdíl mez Syřanem a Iráčanem, já tedy určitě ne. Takhle se mohli dostat do Evropy. To, že se v Evropě velice široce debatuje, že mezi migranty jsou bojovníci Islámského státu, je dostatečný důvod k obavám, který se podařil v rámci toho marketingu Islámského státu. Znamená to, že už dneska jsme dostatečně vystrašeni z toho, že tam ti lidé mohou být. Neříkám, že tam nejsou, ale jak jsem říkal na začátku, nedomnívám se, že by šlo o nějaké hordy.

Jednou ze spekulací je, že ti lidé se radikalizují v azylových táborech nebo v detenčních zařízeních. Myslíte, že v tomto ohledu Česká republika je v bezpečí?

Víte, ti migranti v našich azylových táborech se tam možná poperou, stávkují nebo napadnou pracovníky toho detenčního zařízení. Domnívám se, že primární příčinou je to, že jsou frustrováni z toho, že se chtěli dostat do Německa nebo do Švédska, byli u nás zadrženi a jsou v rámci azylového řízení zadržení na dobu asi 42 dní.

Teď slyší, že by měli být v rámci správného řízení vrácení zpět, tak jsou samozřejmě z toho velice roztrpčení a tohle může být důvodem k těm rvačkám a drobným přestupkům, co se tam odehrávají. Ale že by správní řízení v Česku, byť je trochu přísné, bylo zdrojem radikalizace těchto lidí, to se skutečně nedomnívám.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Jeden z těch útočníků se narodil ve Francii s tím, že je z druhé nebo třetí generace Francouzů, co tam žijí. Tak jestli tam dochází k radikalizaci v mešitách? Nebo jestli ta radikalizace plyne z toho, že ti lidé žijí v sociálně vyloučených lokalitách?

Je samozřejmě asi pravda, že ti první migranti byli té zemi primárně všude nejvíce vděční. Teď ta druhé či třetí pokolení mohou mít pocit vykořenění. Ano, žijí v sociálně vyloučených lokalitách, jsou sice občany Francie, ale jako Francouzi se moc necítí. Už také nejsou Alžířany nebo Maročany, nebo jaká byla původní národnost jejich rodičů. Jsou třeba vzdělaní, ale nemají práci, jsou svým způsobem diskriminováni.

Navíc jsou třeba pod ideovou masáží lidí, kteří se jim snaží vnutit, a do jisté míry asi i oprávněně, že západ je v permanentní válce proti muslimskému světu, že utlačujeme islám, že jsme proti islámu. Vidí samozřejmě některé dopady vojenských operací západu v zemích Blízkého východu, v severní Africe, kde jsou zabíjeni i nevinní občané, nevinní civilisté, ženy a děti. To samozřejmě všechno může vést k té radikalizaci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Francouzský novinář natočil útok v koncertní síni Bataclan v PařížiVideo: Daniel Psenny, Reuters

Radikalizace je spíše proces dlouhodobý, ne že by se někdo zradikalizoval z týdne na týden. Je to proces, který nějakou dobu trvá, ale na jeho konci jsou bohužel ty věci, které jsme viděli v pátek v Paříži.

Myslíte, že v Česku hrozí nějaký podobný útok jako v Paříži?

To je především otázka na pana premiéra, který je příjemcem zpráv tajných služeb. Pokud bych mohl říct jenom obecně, tak vzhledem k tomu, že nehrajeme a ani v minulosti jsme nehráli žádnou vůdčí roli ve vojenských operacích na Blízkém východě nebo v severní Africe, tak si to nemyslím. Sice dodáváme náboje Kurdům a teď jsme se znovu rozhodli, že jim dáme další, což určitě Islámský stát zaregistroval, tak přesto si nemyslím, že jsme úplně nejvíce ohroženou zemí.

Může se to samozřejmě změnit, pokud u nás neúměrně porostou protiislámské tendence. To znamená, že někdo z našich muslimů může takový útok provést jako odplatu za to, čemu je vystavená muslimská populace v České republice.

Zmínil jste protiislámské nálady, které by po útocích mohly vyvstat. Myslíte si, že ta obava je oprávněná, že to bude nějak nahrávat politikům a extrémně pravicovým uskupením?

Podle mě zásadní problém je, že se v Česku spojuje problém migrace, kvót a protiislámské nálady. Bohužel se na ní podílejí i politici, a to si myslím, že je špatně. Ano, jsem proti kvótám, proti neřízené migraci, abychom si vpouštěli na území tisíce lidí, o nichž nic nevíme. Na druhé straně říkám, vezměme si ty, které potřebujeme z hlediska naší ekonomiky. Pomozme těm, kteří pomoc potřebují. Pomozme jim na dobu, po kterou potřebují, a pomozme rozumnému počtu osob, které jsme schopni zvládat. Ale nepleťme do toho protislámské hysterie, protože pak si zaděláváme na problém, který se nám může vymstít.

Kdybyste měl srovnat riziko teroristických útoků v České republice a naopak riziko xenofobie a protiislámských nálad, tak čeho by se teď Češi měli víc bát?

Viděl bych to jako spojitou nádobu. Protiislámské nálady nám můžou vygenerovat teroristický útok, od některých z muslimů na našem území, kteří tady dlouhá léta žijí a problémy s nimi nejsou. Lidé by měli být opatrní při ventilování svých protiislámských nálad. K islámu se vyjadřuje spousta lidí a moc o tom nevědí. Některé ty výroky jsou opravdu škodlivé. Říkat, že každý muslim by se měl zbavit Koránu, je nejenom výrok absolutně hloupý, ale i nebezpečný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám