Hlavní obsah

Ministra Hermana nechtěli pustit kvůli čínskému fóru na Hrad

Praha
Aktualizováno

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) se v úterý na Pražském hradě dostal do nečekaných potíží. Ochranka ho odmítla pustit do areálu, protože se v něm konalo Čínské investiční fórum. Ministr šel na koncert do katedrály sv. Víta, čekalo ho i setkání s bavorským protějškem. Hrad o události žádné informace nemá.

Foto: Petr Horník, Právo

Daniel Herman

Článek

„Tak mě včera kvůli čínskému fóru nechtěli pustit skrz Hrad do sv. Víta na koncert. Prý z bezpečnostních důvodů (pro koho?). Docela kuriózní, že?“ napsal Herman na sociální síť. Celou událost pak popsala mluvčí ministerstva Simona Cigánková.

„U Brány gigantů nebyl pan ministr vpuštěn do areálu Hradu zástupcem ochranky s tím, že z bezpečnostních důvodů není možno projít nádvořími a je třeba čekat na doprovod, který ho ke katedrále sv. Víta provede. Chvíli se snažil ochrance vysvětlit, že je členem vlády a spěchá za pracovními povinnostmi, na tak chabý argument však ozbrojenec nereagoval,“ řekla mluvčí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Herman se necítí být rizikem

Na neústupnosti strážných prý nezměnilo nic ani to, že se měl Herman sejít s bavorským ministrem kultury a školství Ludwigem Spaenlem.

„Daniel Herman sice chápe fakt, že ministry se to na Hradě jen hemží, zatímco čínských investorů je zde jako šafránu, přesto mu připadá poněkud nestandardní, že hosté, pozvaní na koncert, nemají volný přístup na hrad českých králů z důvodu konání čínského byznys fóra,“ dodala mluvčí s tím, že se Herman bezpečnostním rizikem být necítí.

S Hradem však prý Herman, který nakonec koncert stihl, věc řešit nehodlá.

Ovčáček: Veřejnost omezení respektuje

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček Právu v reakci napsal, že při velkých akcích je část Pražského hradu vždy dočasně uzavřena. Podobně to podle něj bylo i v případě Čínského investičního fóra.

„Řečeno s nadsázkou: Pan ministr je trošku nedůtklivý,“ uvedl Ovčáček. Veřejnost prý v podobných případech omezení respektuje.

„Zdá se tedy, že budeme zřejmě muset vystavit speciální ministerské hradní VIP průkazy. Co kdyby příště pan ministr spěchal - a nemohl projít přes I. nádvoří, kde by zrovna probíhal slavnostní ceremoniál s vojenskými poctami u příležitosti návštěvy některého zahraničního státníka?!” dodal hradní mluvčí.“

V případě Čínského investičního fóra měli podle něj organizátoři k dispozici i vlastní pořadatelskou službu.

Reklama

Výběr článků

Načítám