Hlavní obsah

Senát odklepl zpřísnění podmínek pro žadatele o azyl

Novinky, jas

Senátoři ve středu podpořili novelu zákona o azylu, pobytu a dočasné ochraně cizinců, která upřesňuje pravidla pro udělování mezinárodní ochrany. Norma mimo jiné stanoví, že cizinci odsouzení za úmyslný trestný čin na dobu delší než tři roky by ztratili právo k pobytu. Předlohu podpořilo 48 senátorů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jednací sál Senátu

Článek

Novelu, kterou v horní komoře představil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), kritizoval senátor Václav Láska, který poukázal na to, že kvůli pozměňovacím návrhům poslanců se dostala do rozporu s evropskými pravidly i původním záměrem. Podobu transpozice ostře odsoudila i senátorka Eliška Wagnerová.

„Náš největší problém je v mentalitě. Evropa na rozdíl od nás by nám pomohla, ale my jí pomáhat nechceme. Jsem zhnusená z téhle debaty,“ rozhořčila se senátorka a bývalá ústavní soudkyně nad tím, že část jejích kolegů v debatě normu v navržené podobě podpořila.

Kubera: Místo povodně řešíme kapající kohoutek

Senátor Jaroslav Kubera (ODS) přirovnal současnou uprchlickou krizi k povodni, zatímco se řeší kapající kohoutek. „Toto je přece problém množství. Tohle už žádné evropsky korektní řešení nemá,“ konstatoval. „Musíme být solidární – ale vždyť my nejsme takhle solidární ani k našim bezdomovcům,“ pozastavil se senátor nad debatami o situaci v uprchlických zařízeních a právech běženců.

Chovanec rozsáhlou debatu k návrhu ocenil a zdůraznil, že vláda se snaží hájit české zájmy. „Postoj české vlády je v souladu se zdravým rozumem,“ dodal.

Norma mimo jiné stanoví, že žadatelé o mezinárodní ochranu budou muset dokládat svou bezinfekčnost, aby nedošlo k zavlečení infekčních chorob do ČR. Podle předsedy sněmovního výboru pro bezpečnost Romana Váni (ČSSD) to neznamená, že cizinci budou muset přijet s lékařským potvrzením, ale bude jim stačit prohlídka v Česku.

Materiál s řadou pozměňovacích návrhů Sněmovna schválila počátkem října. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám