Hlavní obsah

Extrémně teplé ráno přepisovalo rekordy

Novinky, jas

Úterní ráno bylo na většině území České republiky nebývale teplé. Na většině stanic, které měří alespoň 30 let, tak byly podle informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) překonány teplotní rekordy.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Teplota ve dvou metrech

Článek

„Nejvyšší minimální teplota byla naměřena na stanici Tuhaň (Středočeský kraj), a to 14,6 stupně Celsia. Naopak nejnižší minimum 2,4 stupně bylo zaznamenáno na Sněžce,” uvedli meteorologové.

Vysoké teploty byly dány souběhem čerstvého západního proudění a oblačnosti.

Rekordy byly v úterý překonány na 121 ze 136 stanic, na nichž se teploty sledují minimálně 30 let. Přepisovat se budou i tabulky pro listopadová maxima minimálních teplot, a to dokonce u čtyř stanic měřících 100 a více let. „Nejvyšší minimum 14,3 stupně naměřili v Teplicích, kde doposud platný rekord 13,2 stupně byl z 5. listopadu roku 2010,” připomněli meteorologové.

Teplá noc nás čeká i z úterý na středu, kdy by se měly minimální teploty pohybovat mezi  14 až 10 stupni. V dalších dnech by již měly být noci i rána chladnější, neboť dojde k zeslabení větru a ubude i oblačnosti. Ve čtvrtek meteorologové očekávají minima v rozmezí osmi až čtyř stupňů a v pátek jen mezi šesti a dvěma stupni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám