Hlavní obsah

Vláda podpořila snadnější získávání pozemků pro dopravní stavby

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) v pondělí podpořila poslanecký návrh zákona o urychlení výstavby dopravní infrastruktury. Novela má odstranit především problémy s výkupem pozemků. Předložila ji skupina poslanců napříč politickým spektrem.

Foto: Pavel Karban, Právo

Ilustrační foto

Článek

Návrh vychází z praktických zkušeností, které mají investoři při přípravě dopravních projektů. Postupy oceňování pozemků a staveb, konstrukce kupní ceny či pravidla směny a zřizování věcných břemen budou do budoucna sjednoceny.

Za zemědělskou a lesnickou půdu potřebnou pro stavbu komunikací by měly být vypláceny pevné ceny. Nahrazen by tak měl být nynější systém maximálních limitů a bonusů, který situaci značně znepřehledňoval.

Stát by nově rovněž mohl vykupovat i půdu, která není přímo určena pro stavbu, ale mohla by být vyměněna za pozemky, na nichž se má stavět. Toto opatření by mělo umožnit snazší dohodu s vlastníky, kteří často namísto odkupu požadují právě směnu pozemků.

Premiér vládní podporu návrhu zdůvodnil mimo jiné kladným stanoviskem ministerstva dopravy i shodou napříč politickým spektrem. Novelu nyní dostanou na stůl poslanci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám