Hlavní obsah

Marksová chce měnit dětské domovy, ale u stranických kolegů narazila

Právo, Jan Martinek

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) chce sloučit agendy tří resortů (MPSV, školství a zdravotnictví) ohledně péče o ohrožené děti pod svůj úřad.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová

Článek

Sloučení agend by podle ní znamenalo první krok ke kompletní transformaci služeb péče o ohrožené děti. Především by nemusely být odebírány z rodin tak často, jako jsou nyní.

Marksová už má připravené memorandum o budoucím slučování, ale její vládní i straničtí kolegové Kateřina Valachová (školství) a Svatopluk Němeček (zdravotnictví) s jeho podpisem váhají. Odvolávají se na to, že krok, který by znamenal transformaci dětských domovů, musí posvětit kraje.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Tato praxe vychází ze sovětského modelu padesátých let
Michaela Marksová

Nyní se o děti bez domova starají tři resorty. Zdravotnictví spravuje kojenecké ústavy, kam jsou umisťovány děti do tří let. Dětské domovy má v kompetenci školství. Zbytek (například zařízení vyžadující okamžitou pomoc, jako třeba klokánky) spadá pod MPSV. Podle Marksové jde o zastaralou metodu, kterou už zbytek světa opustil.

„Tato praxe vychází ze sovětského modelu padesátých let, ostatní státy už ji dávno změnily,“ řekla na středeční tiskové konferenci.

„Týraných a zneužívaných dětí v ústavní péči je jen deset procent. Ostatní děti jsou odebírány ze socio-ekonomických důvodů,“ dodala. K tomu by podle ní nemuselo docházet, kdyby se posílila práce s ohroženými rodinami.

Sloučením agend by se podle ministryně ušetřilo osm miliard ročně. „Jde o to, přesunout financování na posílení preventivních služeb,“ řekla.

Marksová současně uklidňovala: „Dětské domovy se v žádném případě rušit nebudou, vždy je budeme potřebovat, stejně jako odborníky, kteří v nich pracují. Chceme, aby se domovy transformovaly na moderní systém, aby jejich služby nebyly pobytové, aby do nich dítě nemuselo.“

Až co řeknou kraje

I tak ale zřejmě své spolustraníky vyděsila: ačkoliv memorandum měla ve středu podepsat s Valachovou, ta na poslední chvíli couvla: chce nejdřív souhlas krajů, kde přitom většinou vládnou soc. dem.

„Důvod je čistě organizační, je nezbytné souhlasné stanovisko Asociace krajů, neboť právě kraje zřizují některé typy těchto zařízení. Od počátku na to upozorňuji, ale jde samozřejmě o společný zájem všech tří ministrů dotčených resortů,“ napsala Právu Valachová.

Schůzka se měla konat 30. října, ale byla přeložena na 20. listopad. „Čekáme tedy na toto jednání a pak není problém memorandum uzavřít,“ uvedla.

A podobně mluví i ministr zdravotnictví Němeček. „Zatím je to předčasné. Jednáme s resortem sociálních věcí, diskusi se nebráníme, ale je třeba ještě vyřešit dost věcí. Rádi bychom, aby to bylo ve shodě s kraji. Písemné řešení zatím není na pořadu dne,“ řekl Právu.

TIP PRO VÁS

Aplikace s nejrychlejším přístupem na Seznam vás upozorní na e-maily a když najde něco navíc. Více o aplikaci Seznam.cz.

Foto: Seznam.cz

Seznam.cz prohlížeč

Hejtman Vysočiny a poslanec ČSSD Jiří Běhounek se tváří odmítavě. „Nemohu mluvit za všechny kraje, ale na Vysočině se na to nekoukáme pozitivně. Nechceme rozbíjet, co funguje, a není pravda, že děti v dětských domovech nejsou. Jsou tam a péči potřebují. Není to úplně šťastný krok ze strany paní ministryně Marksové,“ řekl Právu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám