Hlavní obsah

Stíhání za házení vajec na Zemana je nezákonné, žalobce ho zrušil

– Praha

Státní zástupce zrušil jako nezákonné trestní stíhání za loňské házení vajec na prezidenta Miloše Zemana na pražském Albertově. Obvinění z trestného činu výtržnictví čelili od konce srpna dva lidé. Žalobce věc vrátil policii k doplnění. Napsala to v úterý Mladá fronta Dnes (MfD).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman při projevu na Albertově. Snímek ze 17. listopadu 2014

Článek

"Trestní stíhání obou pachatelů bylo zrušeno. Žalobce chce, aby policie doplnila nějaké materiály a řádně zdůvodnila své usnesení. Policie samozřejmě může i změnit názor na trestní stíhání," uvedl šéf Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 2 Tomáš Bláha. Podle deníku nyní policie může buď obvinění opravit, nebo případ odložit.

Při odhalení pamětní desky k 25. výročí pádu komunistického režimu vypískaly loni 17. listopadu Zemana na Albertově stovky lidí. Na transparentech mu lidé vytýkali náklonnost k Rusku, vztah k alkoholu či vulgární výroky v rozhlase.

Ze shromážděného davu létaly předměty, včetně vajíček, a zaznívaly výzvy k odstoupení prezidenta. Osobní strážci bránili hlavu státu rozevřenými deštníky. Zeman nazval vrhače předmětů zbabělci.

Na prezidenta Zemana létala při projevu a odhalení pamětní desky vajíčkaVideo: Česká televize ČT24

Policie při shromáždění nikoho nezadržela. Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 2, pod kterou Albertov spadá, obdrželo tři trestní oznámení, která si na průběh pietní akce stěžovala.

Zastupitelství je postoupilo k prověření policii. Ta konstatovala, že vrhači se dopustili maximálně přestupků proti občanskému soužití, za něž lze uložit pokutu a případně i zákaz pobytu. Věc proto putovala k posouzení na radnici. Úředníci z odboru správních agend městské části pak rozhodli, že házení vajec nebylo ani přestupkem.

Později ale magistrát nařídil Praze 2, aby házení vajec na prezidenta jako přestupek posoudila. V červenci pak policie začala na pokyn žalobce vyšetřovat házení vajec jako trestný čin výtržnictví a koncem srpna obvinila dva lidi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám