Hlavní obsah

Sobotka: Bílek by měl vyhodnotit, zda může ve funkci pokračovat

Novinky, zpe
Praha
Aktualizováno

Další výzvu k rezignaci dostal v pondělí šéf Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Ivan Bílek. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) by měl vyhodnotit, zda může ve funkci setrvat. Sobotka to uvedl v pondělí na tiskové konferenci po jednání vlády.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

„Pan Bílek by měl vyhodnotit, zda může za těchto okolností pokračovat, když se snížila důvěra v celou GIBS,“ prohlásil v pondělí premiér.

Rezignovat by měl Bílek i podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) a ministra financí Andreje Babiše (ANO).

Babiš: GIBS nefunguje dobře

„Evidentně tady máme nějakou korupční záležitost, v rámci olomoucké kauzy jsou prošetřováni policisté. Je jednoznačné, že GIBS nefunguje dobře,“ řekl Babiš. „Všichni ho vyzýváme, aby ve své funkci skončil,” dodal ministr financí. Chovanec mluvil o Bílkově rezignaci v neděli v Otázkách Václava Moravce.

Ředitele GIBS odvolává premiér na návrh vlády a po projednání sněmovním výborem pro bezpečnost.

Situaci kolem GIBS řešil předseda vlády s Bílkem už před dvěma týdny. Po jednání však Sobotka prohlásil, že jeho pochybnosti o fungování inspekce schůzka nerozptýlila.

Sobotka chtěl po Bílkovi vysvětlení, proč v takzvané akci Vidkun nevyšetřovala příslušníky Policie ČR ve spolupráci se státním zastupitelstvím právě GIBS. Chtěl také znát důvod nečinnosti GIBS, pokud jde o vyšetřování možných klientelistických struktur v rámci policie v Olomouckém kraji.

Bílek je dlouhodobě považován za člověka blízkého někdejšímu ministru vnitra za ODS Ivanu Langrovi.

V tzv. kauze Vidkun čelí obvinění olomoucký hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD), šéf odboru olomoucké hospodářské kriminality Radek Petrůj, náměstek olomouckého policejního ředitele Karel Kadlec a podnikatel Ivan Kyselý, který je Langrovým blízkým přítelem.

Reklama

Výběr článků

Načítám