Hlavní obsah

Do Maďarska odjelo padesát českých policistů, pomohou hlídat schengenskou hranici

– Praha • Aktualizováno
Novinky, zpe

Padesát českých policistů ve čtvrtek odpoledne odjelo z Prahy do maďarského Szegedu, kde pomohou střežit hranici Schengenu kvůli migrační krizi. Sloužit začnou v pátek, v zemi by měli zůstat do poloviny prosince.

Padesátka policistů odjela do Maďarska pomáhat na hranicíchVideo: Novinky

 
Článek

„Jsme připraveni bránit Schengen. Toto je důkaz, že připraveni jsme,“ uvedl při odjezdu policistů ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Zopakoval, že ČR je stále proti nesmyslným kvótám, ale bude pomáhat tam, kde to má nějakou účinnost. „Ochránit Schengen má smysl,“ prohlásil.

Policisté budou v Maďarsku spolupracovat podle potřeb, chránit by měli hranici se Srbskem. Dohoda je taková, že by se měli promíchat i se slovenskými policisty, kteří většinou umí maďarsky a mohou jim tak pomoci s překladem. Pro české policisty by však neměl být problém domluvit se anglicky nebo německy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

S policisty se přišel rozloučit ministr vnitra Milan Chovanec.

Přihlásilo se 400 policistů

Zájem o misi byl údajně velký. Policistů z celé republiky se přihlásilo asi čtyři sta.

„Z nich bylo potom vybráno padesát. Byli vybráni průřezově. V jednotce jsou zastoupeni policisté z pořádkové, dopravní i cizinecké policie, ale také policisté ze služby kriminální. Máme i specialisty na vyhledávání i ověřování platných dokladů a mediky,“ popsal velitel jednotky Marek Hruška.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Padesát českých policistů odjelo z areálu Policejní akademie v Praze do Maďarska, kde budou pomáhat při střežení hranic.

„Víceméně jsem natěšený, je to zase změna. Před dvěma týdny jsem se vrátil z policejní mise z Kosova,“ řekl Novinkám jeden z vybraných policistů. Jeho rodina však prý nebyla z cesty do Maďarska moc nadšená, protože po návratu z Kosova doma dlouho nepobyl.

Mise do Slovinska

Policejní prezident Tomáš Tuhý řekl, že taková mise je prvního typu. Na otázku, zda bude padesátka policistů v Česku chybět, odpověděl, že ČR nemá rezervy, které by byly připraveny takto cestovat.

„Bylo to rozhodnutí vlády. Na druhou stranu česká policie chtěla pomoci maďarským kolegům. Utvořili jsme ale takový program, aby to nenarušilo standardní výkon služby v rámci celé České republiky,“ dodal Tuhý.

V pondělí bude vláda jednat také o vyslání dvaceti policistů do Slovinska.

Reklama

Výběr článků

Načítám