Hlavní obsah

Češi se svolávají na webu na dobrovolnou pomoc uprchlíkům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé, kterým není lhostejný osud uprchlíků, se prostřednictvím internetu domlouvají na koordinaci pomoci i finančních a materiálních sbírkách. Nalézt lze nabídky na tlumočení z arabštiny či spolujízdy do oblastí na Balkánu, kde se na hranicích hromadí uprchlíci.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Migranti u přechodu Berkasovo na srbsko-chorvatské hranici

Článek

Přes balkánské státy nadále proudí na sever Evropy tisíce běženců, jejich pohyb omezují různá opatření na hranicích. Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) v pondělí oznámil, že například v Srbsku takto uvízlo přes 10 000 lidí, kteří nemají dostatek jídla, oděvů či přikrývek. Podobný problém hrozí i v Makedonii.

Slovinsko a Chorvatsko se v pondělí rozhodly pustit na svá území další migranty mířící dál do Evropské unie. Česko je zatím mimo migrační trasy.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Většina z přibližně pěti desítek dobrovolníků, kteří v těchto dnech pomáhají uprchlíkům na srbsko-chorvatském hraničním přechodu Berkasovo-Bapska, jsou Češi. Autobusy tam v pondělí přivezly několik tisíc uprchlíků. Podle dobrovolníků na místě je mimo jejich možnosti situaci zvládat.

Foto: Darko Vojinovic, ČTK/AP

Jeden z uprchlíků u přechodu Berkasovo na srbsko-chorvatské hranici

"Je zcela nezbytné, aby na místo dorazila policie, lékaři a organizační posily, jinak je téměř jisté, že dojde k tragédii. Řešení takto závažné situace nemůže dlouhodobě ležet pouze na dobrovolnících," komentovala na webu situaci koordinátorka iniciativy Pomáháme lidem na útěku Zuzana Lenhartová.

V chorvatské Bapske v pondělí čekal v dešti a blátě dav zhruba 3000 uprchlíků včetně malých dětí. "V Bapske je krize již od neděle. Po hodinách, kdy se v davu a bahně tísní desítky dětí, je těžkooděnci pomlácené začali vytahovat. Srbové by měli uprchlíky vozit jinam, nyní je často vypouštějí na dvacetikilometrový pochod do Bapske, kde ale snadno může dojít k řadě úmrtí," uvedl z místa dobrovolník Jakub Jareš.

Sbírky oblečení i finančních příspěvků

Na řadě míst v republice se také vybírá potřebný materiál pro uprchlíky. Jde zejména o zimní oblečení. Na úterý je například vyhlášena jednodenní sbírka věcí pro uprchlíky, ke které vyzvalo Autonomní centrum Klinika. V 15:00 přijede na pražské Nákladové nádraží Žižkov kamión, který uprchlíkům na Balkán odveze 15 metrů krychlových nejpotřebnějšího materiálu. Centrum také potřebuje pomoci vytřídit desítky pytlů s oblečením, které na nádraží skladuje. Další skladovací prostory hledá, protože s přicházející zimou se podmínky uprchlíků při cestě zhoršují.

Kdo nedisponuje časem ani v jeho okolí není žádná materiální sbírka, může poslat finanční příspěvek organizacím, které vyhlásily finanční sbírky. Lidé mohou organizace podpořit i dárcovskou SMS poslanou na číslo 87777, jejich cena je 30 korun, z nichž příjemce pomoci obdrží 28,50 Kč. Sbírky včetně DMS příspěvků jsou kontrolovány úřady.

Finanční sbírky na pomoc uprchlíkům
OrganizaceÚčet finanční sbírkyTvar SMS
Člověk v tísni92329232/0300SYRIE
Lékaři bez hranic111333/2700MSF
UNICEF11771177/0300, variabilní symbol 815UNICEF
Charita ČR44665522/0800, variabilní symbol 917CHARITASVET
Diecézní charita Brno1583741621/0100, variabilní symbol 91140
Diakonie Českobratrské církve evangelické292949292/0300, variabilní symbol 320
Organizace pro pomoc uprchlíkům6026562017/2700
Český červený kříž333999/2700, variabilní symbol 1501

Více informací jak pomoci lze nalézt zde:

Reklama

Výběr článků

Načítám