Hlavní obsah

Vědci i ekologové kritizují prolomení limitů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pondělní rozhodnutí vlády umožnit prolomení těžebních limitů hnědého uhlí na dole Bílina v Ústeckém kraji kritizují odborníci na zdraví a životní prostředí. Ačkoli jde o kompromisní rozhodnutí bez dopadů na lidská obydlí, zdraví obyvatel i ráz krajiny budou další těžbou poškozovány.

BEZ KOMENTÁŘE: Doly Bílina

 
Článek

„Je potřeba si uvědomit, že populace lidí v severních Čechách je poškozena kvůli znečištění ze 70. a 80. let. Ponese si to stále v sobě i přesto, že se to v poslední době výrazně zlepšilo, dopad se přenáší i na další generace," řekl genetik Radim Šrám z Akademie věd ČR. Pro Ústecký kraj by se podle něj měl vytvořit plán modernizace výroby a nemělo by se jít cestou těžby uhlí.

Podle poradce asociace Zeleného kruhu Daniela Vondrouše měla vláda možnost rozhodnout o české energetice koncepčně a modernizovat ji, nyní ale konzervuje její fosilní charakter. Také analytik společnosti Glopolis Vojtěch Kotecký nepovažuje za správné, aby vláda dále uhelné doly rozšiřovala.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Těžba již spolkla 300 kilometrů čtverečních

„Už zkonzumovaly 300 čtverečních kilometrů krajiny v Podkrušnohoří a neměli bychom jim obětovat víc. Nicméně v tom, jak byla debata postavena, to je pravděpodobně nejlepší řešení, jak to mohlo dopadnout," konstatoval. Zdůraznil, že u dolu ČSA se po 12 letech debat konečně rozhodlo, že se limity neprolomí.

Programový ředitel Hnutí Duha Jiří Koželouh vítá, že vláda nepodlehla tlaku uhlobaronů a ochránila alespoň domovy lidí před rypadly. Je to prý vítězství pro obyvatele Litvínova, Horního Jiřetína, Černic i pro ekologické organizace. Zachování limitů na ČSA zachrání podle něj stovky pracovních míst vázaných na prosperující obce.

„Od sebevědomé vlády bych však očekával, že zadá převedení uhlí do nebilančních zásob a jasně řekne, že udělá vše pro to, aby se energetika zbavila fosilních paliv," reagoval.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Aliance pro energetickou soběstačnost už vládu vyzvala k útlumu uhlí při tvorbě nové energetické koncepce. Rozšíření těžby podle ní znamená větší množství emisí a menší důraz na moderní bezemisní technologie. Výkonný ředitel aliance Martin Sedlák řekl, že rozhodnutí vlády je sice částečnou úlevou pro obyvatele Horního Jiřetína, z pohledu moderní energetiky a především ochrany klimatu však rozšíření dolů na Bílině nedává smysl. ČR půjde podle něj opačným směrem než světové trendy.

Někteří chtěli větší prolomení

S krokem vlády souhlasí někteří politici, pro je například prezident Miloš Zeman. „Je dobře, že vláda v této věci nepodlehla nátlaku ze strany aktivistů," sdělil Zemanův názor mluvčí Jiří Ovčáček.

Další jsou s rozhodnutím spokojeni jen částečně, volali po větším prolomení, které by znamenalo bourání obce Horní Jiřetín. "Jen se ptám, proč je (rozhodnutí) polovičaté? A co důl ČSA?"  řekl poslanec ČSSD za Ústecký kraj Jaroslav Foldyna.

Podobný názor má i hejtman Ústeckého kraje  Oldřich Bubeníček (KSČM)

Původně zvažované varianty
1Ponechání limitů stanovených v roce 1991, tj. bez dalšího rozšiřování těžby a dopadů na obce.
2Prolomení limitů na dole Bílina umožňující pokračování těžby do roku 2055. Bez dalších dopadů na obce.
3Prolomení limitů na dole Bílina a dílčí prolomení limitů na dole ČSA, což by si vyžádalo zbourání jižní části obce Horní Jiřetín.
4Prolomení limitů na dole Bílina i ČSA, které by znamenalo kompletní zbourání Horního Jiřetína i Černic.

Reklama

Výběr článků

Načítám