Hlavní obsah

Dnešní ODS už Langer nepoškodí, soudí experti

Právo, Jan Martinek

Policejní zátah, v jehož sítích na chvíli uvízl i bývalý významný politik ODS Ivan Langer, by neměl ODS výrazně ublížit. Odborníci se shodují, že většina voličů ODS, jejíž preference se nyní pohybují mezi 8 a 10 procenty, už na Langra zapomněla.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ivan Langer

Článek

„Nepřeceňoval bych to. Lidé si Langra s ODS nepochybně spojí, ale vnímají to tak, že už s nimi dlouho spojen není, že je mimo politiku. Myslím, že to velký vliv mít nebude,“ řekl Právu politolog Jan Bureš z pražské Metropolitní univerzity.

Výraznější vliv na vnímání ODS by podle něj kauza měla, kdyby se ji vyšetřovatelům podařilo dotáhnout do konce. „Velké zatýkačky se ale v minulosti nepovedly, vyšly do prázdna,“ upozornil Bureš.

Sociolog Jan Herzmann si myslí totéž, navíc poukazuje na to, že Langer není ani obviněn. „Pravicový volič dobře rozeznává mezi tím, je-li někdo vyšetřován, nebo obviněn. Ivan Langer je navíc symbolem minulosti ODS. Pokud současné vedení ODS nepokazí komunikaci, tak se nic zásadního dít nebude,“ míní Herzmann.

Tady tomu nikdo nerozumí
místopředseda ODS Martin Novotný

„Poldové s plácačkou“

A podobně mluví i Jan Hartl z agentury STEM. „Osobně si myslím, že výrazný vliv na ODS to mít nebude,“ řekl Právu.

Také předseda ODS Petr Fiala věří, že se Langrovo zadržení na preferencích ODS neodrazí. „Ivan Langer je minimálně pět let mimo politiku, to je hodně dlouhá doba,“ řekl Právu.

Místopředseda ODS Martin Novotný, bývalý primátor Olomouce a někdejší Langrův politický soupeř, nechtěl kauzu komentovat. „Tady tomu nikdo nerozumí. Já si nemyslím nic, čekám na jakékoliv relevantní informace,“ řekl Právu.

Poslankyně Jana Černochová se na svém facebooku ironicky pozastavila nad přiměřeností zásahu. „Nevím, z čeho je Ivan Langer přesně podezřelý, ale pouhým laickým okem a podle počtu zakuklenců a bezpečnostních opatření spojených s jeho převozem do jeho bydliště v Olomouci usuzuji, že se musel dopustit přinejmenším teroristického útoku, nebo masové vraždy,“ napsala Černochová, která si rýpla do policie.

„Škoda, že tolik úsilí na potírání ‚zločinců‘ neodvedla PČR v případě šíleného střelce v Uherském Brodě, osm mrtvých… Tam šli poldové s plácačkou a vestu si raději zapomněli v autě,“ uvedla.

Reklama

Výběr článků

Načítám