Hlavní obsah

Poprvé po čtvrt roce: na Hanušovicku už mohou lidé do lesa

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hanušovice

Na Hanušovicku a Orlickoústecku, v oblastech zasažených červencovou větrnou smrští, přestal tento týden platit dočasný zákaz vstupu do lesa. Odklizeny jsou tři čtvrtiny kalamitního dříví. Uvedla to mluvčí státního podniku Lesy České republiky Eva Jouklová.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Na likvidaci kalamity byla nasazena i těžká technika.

Článek

„V lesích u Velké Moravy, Horní Moravy a Dolní Moravy a také v katastru Mladkova, Lichkova, Boříkovic či Šedivce, Nekoře, Klášterce nad Orlicí, Studeného a Pastvin je opět možné houbařit, jezdit na kole, zkrátka pohybovat se podle potřeby. Práce s odklízením kalamitního dříví nejsou ještě u konce a potrvají zřejmě do jara,“ upozornila mluvčí.

Podle lesníků je kalamita zpracována zhruba ze tří čtvrtin. Na lesních cestách už ale zdaleka není tak intenzivní provoz těžké techniky jako během předchozích měsíců.

„Kalamitní dříví se stále odklízí a lidé by se měli těmto místům vyhnout. Na první pohled je ale patrné, kam chodit, a kde je nebezpečno,“ doplnila k aktuální situaci lesní správkyně Jana Trejtnarová.

Na pomezí Olomouckého a Pardubického kraje pokácel silný vítr v noci ze 7. na 8. července přibližně 190 tisíc metrů krychlových dříví. Největší škody byly na Hanušovicku s přibližně 157 tisíci metry krychlovými poškozeného dříví.

V okolí Mladkova na Orlickoústecku bylo postiženo zhruba 35 tisíc metrů krychlových dříví, což odpovídá šestiměsíční obvyklé těžbě. Zalesnění plochy potrvá dva roky. Se zpracováním dříví se začalo hned po kalamitě. Událost řešili státní lesníci z podniku Lesy ČR, ale také soukromí vlastníci lesa, města i obce. Mnoho cest v tomto regionu dodnes lemují polámané stromy a keře.

Reklama

Výběr článků

Načítám