Hlavní obsah

Vláda schválila návrh na jmenování nových soudců

– Praha

Vláda schválila návrh ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (za ANO) na jmenování 31 nových soudců. O rozhodnutí novináře informoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Posily by měly zamířit hlavně na okresní soudy v působnosti krajských soudů v Brně, Ostravě a Ústí nad Labem. Nového kolegy by se měli dočkat také soudci Nejvyššího správního soudu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán

Článek

Kandidáty na soudce musí jmenovat prezident, zatím poslední jmenování se uskutečnilo letos v březnu. Aktuálně vybraní adepti by měli nahradit soudce, kteří skončili či skončí ve funkci do konce letošního listopadu.

Noví soudci byli doposud k soudům přidělováni na základě takzvané systemizace, jež vychází z počtu věcí, které se k jednotlivým soudům dostanou. Pelikán se po dohodě s předsedy krajských soudů rozhodl, že do dalšího jmenování nových soudců promítne i další aspekt. Chce posílit soudy, jež se potýkají se značným množstvím nedodělků, i když výkonnost soudců těchto soudů je nadstandardní. Do obvodů v působnosti krajských soudů v Ústí nad Labem a Brně tak má být tentokrát přiděleno více soudců, než činí propočet na základě systemizace.

Po sedmi nových soudcích by mělo zamířit do obvodů Krajského soudu v Ostravě a Brně, šest nováčků pod ústecký krajský soud, po čtyřech pod středočeský a královéhradecký krajský soud a po jednom pod krajské soudy v Plzni a Českých Budějovicích.

Jedenatřicátým kandidátem je pak pětatřicetiletý Pavel Molek, který působí jako asistent u Ústavního soudu, odkud by měl jako soudce přejít k Nejvyššímu soudu správnímu. Tam už v minulosti pracoval rovněž jako asistent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám