Hlavní obsah

Schwarzenberg napíná spolustraníky z TOP 09

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Jako na trní jsou členové TOP 09. Stále totiž nevědí, zda jejich předseda Karel Schwarzenberg (77) bude v listopadu znovu kandidovat do čela strany.

Foto: Petr Hloušek, Právo

První místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek a jeho stranický šéf Karel Schwarzenberg

Článek

Schwarzenberg si dává se svým rozhodnutím načas, ale přislíbil spolustraníkům, že ho oznámí do poloviny října. Právu řekl, že stále neví. „A až se rozhodnu, tak to sdělím nejdřív lidem z předsednictva,“ dodal.

Ve straně se ale připravují na to, až jejich předseda odejde. „Pokud se Karel Schwarzenberg rozhodne znovu nekandidovat, tak se počítá s tím, že se stane čestným předsedou, který bude mít dál na starosti zahraniční politiku a lidská práva,“ řekl Právu poslanec TOP 09 Jiří Skalický.

Podle člena předsednictva TOP 09 Leoše Hegera je možné, že rozhodnutí padne již příští pondělí, kdy má zasednout výkonný výbor strany. „Pan předseda říkal, že nám řekne do poloviny října, abychom měli dostatek času do listopadového sněmu,“ řekl Právu.

Horší se mu sluch

Sněm strany se uskuteční 28. – 29. listopadu v pražském hotelu Don Giovanni. Schwarzenberg podle svých slov v rozhovoru pro Právo před dvěma týdny přemýšlí o tom, že by skončil jako předseda, ale dál pracoval jako poslanec a pomáhal straně v kampani před sněmovními volbami 2017.

Důvodem je, že se mu zhoršuje sluch, což ho hendikepuje při diskusi. Pokud z čela strany odejde, nahradí ho nejspíš první místopředseda a zakladatel strany Miroslav Kalousek.

Ten ve středu Právu řekl, že nepovažuje za vhodné, aby spekuloval o tom, co bude, až Schwarzenberg nebude chtít šéfovat TOP 09.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám