Hlavní obsah

Automotodrom nemůže dostat dotaci státu, je zadlužený

Právo, mh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Dluhy ohrožují budoucnost dalších závodů v Brně. Podle informací Práva má totiž Automotodrom Brno, a. s. (AMD), který až dosud v Brně závody na svém okruhu pořádal, značné dluhy. Na tuto skutečnost AMD sám upozornil ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy před několika dny s tím, že kvůli těmto okolnostem nemohou čerpat žádnou dotaci.

Foto: Policie ČR

Letecký pohled na odstavné parkoviště a závodní okruh

Článek

Zarážející však je, že se tyto informace objevily až nyní. Přitom už řadu měsíců probíhají jednání, jakým způsobem společnosti pomoci ze strany města, kraje a státu pro zajištění dalších ročníků konání závodů. Na to, proč tomu tak je, Automotodrom redakci neodpověděl.

„Je s podivem, pokud společnost AMD informovala o svém předlužení pouze ministerstvo, a nikoliv kraj. Ještě ve středu totiž krajský úřad marně vyzýval AMD po předchozích pracovních jednáních k předložení žádosti o dotaci s přílohami vyžadovanými českým i evropským právem, o které by mohlo rozhodnout svolané mimořádné jednání zastupitelstva kraje v rámci dohody Automotodromu, ministerstva a kraje,“ reagoval hejtman Michal Hašek (ČSSD), který spolu s primátorem Brna Petrem Vokřálem (ANO) dlouhodobě usiluje o zachování světového šampionátu pro Brno a region.

„Za ještě podivnější bych považoval tuto informaci ve světle nedávného závěru auditu hospodaření AMD objednaného městem Brnem, jehož výsledky prezentoval primátor Vokřál. Nenaznačoval totiž žádný tak závažný problém. V této situaci bude nutné oddělit vyřešení nemožnosti dotovat AMD od rozhodnutí o vzniku spolku pro budoucí pořádání Velké ceny. Budu proto iniciovat okamžitou schůzku zástupců ministerstva, kraje a Brna a také jednání ministerstva a společnosti Dorna Sports o dořešení záležitosti financování Velké ceny,“ dodal Hašek.

Aktuálně nyní hledají možnosti, jak vytvořit spolek, který by byl spolupořadatelem závodů a splňoval veškerá kritéria evropské a české legislativy.

Podle některých náznaků je jednou z možných variant vznik spolku, pro nějž by byla partnerem pro pořádání budoucích závodů přímo Dorna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám