Hlavní obsah

Do Bělé pod Bezdězem se valí další migranti, kapacita navýšena na 700

• Aktualizováno

Kapacita zařízení pro zajištění cizinců v Bělé pod Bezdězem byla navýšena na 700 míst. Během neděle tam policie přesune více než 100 uprchlíků, které policie zadržela v posledních dnech. Řekla to mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Běženci v zařízení pro zajištění cizinců v Jezové u Bělé pod Bezdězem na Mladoboleslavsku.

Článek

V neděli tedy bude v areálu zhruba 450 migrantů.

Během pátečního dne a noci policie zadržela v ČR 136 migrantů, v neděli ráno dalších deset. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a policejní prezident Tomáš Tuhý při své páteční návštěvě zařízení uvedli, že kvůli zvýšené ochraně areálu vedení policie stáhne do Bělé jednotky z několika krajů. Měla by vznikat i nová zařízení pro uprchlíky, do konce roku by pro ně mělo být v ČR vytvořeno 1200 míst.

Areál v Bělé slouží k zajištění cizinců, kterým cizinecká policie vydala rozhodnutí o správním vyhoštění ze země. Ve čtvrtek a v pátek se tam bouřili migranti, na místě zasahovaly policejní posily z Prahy. Asi 31 běženců, zejména rodiny s dětmi, byly proto z bezpečnostních důvodů přepraveny do zařízení v Zastávce u Brna, kde je nyní 188 migrantů.

"V noci a ráno byl v areálu v Bělé klid, v sobotu ve 23 hodin se tam začali navážet běženci zadržení ve Stříbře a dnes ráno další," řekla Rendlová.

Cizinci se v areálu v Bělé bouří, protože se dožadují propuštění, většina z nich chce odjet do Německa. Usilují také o vrácení mobilních telefonů a hotovosti. Podle policie je ČR pouze okrajová migrační trasa, přes kterou se většina běženců chce dostat do Německa kvůli štědrému sociálnímu systému. Většinou jde o Afghánce, Syřany a Iráčany.

Reklama

Související témata:

Související články

Z Bělé odvezli desítky uprchlíků

Z Bělé pod Bezdězem na Mladoboleslavsku odvezli asi 31 uprchlíků, informovala mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová. Ze zařízení pro zajištění cizinců...

Výběr článků

Načítám