Hlavní obsah

Rozsudek nad útočníkem s kyselinou probudil soucit s obětí, lidé chtějí přispět na její léčbu

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Čtvrteční verdikt nad Janem Dubským, kterého Krajský soud v Plzni poslal na 23 let do vězení za útok kyselinou na jeho bývalou přítelkyni, vyvolal novou vlnu solidarity s těžce zkoušenou obětí. Redakci Práva se ozvali lidé, kteří chtějí finančně přispět na léčbu 25leté Martiny. Ta stále doufá v lékařský zázrak, který by jí vrátil alespoň zrak.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Jan Dubský u soudu

Článek

„Je to bojovnice, jen tak se nevzdá,“ uvedl její zmocněnec Jan Lego. Veřejná finanční sbírka na pomoc Martině je už od ledna letošního roku, uspořádali ji její kamarádi a přátelé kvůli nákladné léčbě, kterou rodina nezvládne financovat.

Zřídili proto speciální bankovní účet 2600561978/2010, kam lidé mohou peníze posílat.

„V rámci své pracovní profese se setkávám s řadou zdravotních postižení a uvědomuju si, jak obtížné je takový stav překonat. Domnívám se, že v těchto situacích je velmi důležitá podpora okolí, která dokáže překonat i tu nejtíživější životní zkoušku,“ řekl Rudolf Lněnička, který patří mezi ty, kteří nabídli Martině finanční dar.

„Všem, kteří se rozhodli moji léčbu podpořit, upřímně děkuji. Neberu to jen jako hmotnou podporu, ale pomáhá mi to i psychicky. Všem těm lidem, i těm pro mne úplně cizím, se cítím být zavázána a jejich pomoc mě nutí denně podstupovat další a další léčebné procedury,“ vzkázala mladá žena.

Má za sebou i před sebou několik náročných lékařských zákroků, přišla o obličej i oči. Trápí ji bolesti, které bez prášků nedokáže snášet. Je odkázána na soustavnou pomoc druhých a stále potřebuje péči psychologa.

Foto: Archiv, Amerika.cz

Martina se nevzdává a chce s nepřízní osudu bojovat.

„Před útokem jsem vedla aktivní společenský život, chodila do práce, sportovala, pomáhala zraněným a opuštěným zvířatům, chtěla budovat rodinu. Nyní se můj život změnil v neustálou tmu a každodenní martyrium bolesti a léčebných procesů,“ uvedla dříve v rozhovoru s Právem Martina.

Přesto se nevzdává a chce s nepřízní osudu bojovat. „Nejsem naivní idealistka, abych věřila, že to bude jako dřív. Nechci si také nic nalhávat. Přišla jsem o obličej i oči, mám poškozené vnitřní orgány a mnoho dalších trvalých poranění,“ přiznala smířená s tím, že popálení kyselinou se vyléčit nedá, pouze lze zmírnit jeho následky. „Je to ale běh na velice dlouhou trať, v řádu let a s nejistým výsledkem. Nezbývá než doufat alespoň v drobná zlepšení,“ uzavřela Martina.

Dubský chrstl kyselinu ženě přímo do obličeje. Její utrpení zmínil v rozsudku i soudce. „Muselo to pro ni být neuvěřitelně bolestivé,“ upozornil předseda senátu Tomáš Bouček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám