Hlavní obsah

Čeští záchranáři, kteří pomáhali v Nepálu, přistáli v Praze

V Praze přistálo v pátek po 17:00 letadlo se zdravotníky a hasiči, kteří od začátku května pomáhali v Nepálu kvůli zemětřesení. Za měsíc ošetřili přes 1100 zraněných. První zemětřesení postihlo Nepál 25. dubna a už 1. května začal na místě neštěstí pomáhat český tým tvořený devíti lékaři, deseti zdravotními sestrami, 14 hasiči a jedním tlumočníkem.

Foto: Petr Horník, Právo

Přílet zdravotnické jednotky, tzv. trauma týmu, z Nepálu na Letiště Václava Havla

Článek

V polovině května po druhém silném zemětřesení se část týmu obměnila a letoun, kterým posily dorazily, přivezl i zásoby, léky a humanitární pomoc.

Záchranáři působili ve městě Melamči, které leží asi 40 kilometrů severovýchodně od nepálské metropole Káthmándú. Svou činnost tam ukončili v pondělí. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Petr Horník, Právo

Záchranáři se vrátili z Nepálu.

Veškerý nespotřebovaný zdravotnický materiál předali tamnímu zdravotnickému centru jako humanitární pomoc.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z Káthmándú 15 dnů po ničivém zemětřeseníVideo: Reuters

Velitel týmu Petr Vodička v pátek uvedl, že situace v Nepálu je všeobecně špatná. "Domy sestavené z kamenů mnohdy nevydržely. Blíží se období monzunů, takže všichni teď řeší problém, jak přežít toto období, které bude trvat do srpna. Lidé začínají rozebírat svoje domy kámen po kameni, aby měli v srpnu až září z čeho stavět," dodal.

Tým se ze začátku potýkal s problémy místního záchranného systému, který prý příliš nefungoval. Situace se později zlepšila. Češi museli například denně dezinfikovat až 600 litrů vody pro běžné užívání a odolávat vysokým teplotám a prašnému prostředí, řekl Vodička. Komunikaci s pacienty podle něj nejdřív zajišťovali dva místní lidé, kteří studovali v Česku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři vyprostili po pěti dnech z trosek živého patnáctiletého chlapceVideo: Reuters

Pro potřeby místních v Nepálu nechali čeští záchranáři i stany a další vybavení, které poslouží těm, kteří kvůli zemětřesení přišli o střechu nad hlavou.

Nedávná zemětřesení v Nepálu si vyžádala zhruba 8700 mrtvých, 16 800 zraněných a stovky tisíc lidí připravila o jejich domovy. Svým rozsahem a počtem obětí se stala nejhorší katastrofou v moderní historii země. Kromě přímé pomoci poslali Češi na veřejné sbírky ve prospěch Nepálu přes 30 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám