Hlavní obsah

O uprchlících chceme rozhodovat sami, shodují se politici. Babiš preferuje Slovany

Právo, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeští politici ve středu opět zopakovali svůj odpor vůči plánu Evropské komise na rozmísťování žadatelů o azyl mezi členské země EU na základě kvót. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) uvedl, že ČR pomáhá a bude pomáhat uprchlíkům dobrovolně.

Foto: Petr Horník, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO)

Článek

„Se systémem povinných kvót nesouhlasíme. Chceme sami rozhodovat o tom, komu poskytneme pomoc, a mít možnost při tom zohlednit všechny sociální, ekonomické a bezpečnostní aspekty,“ sdělil Právu.

Rozdělování na základě kvót odmítá i vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO). „Jsme Slované, a pokud je problém na Ukrajině a nenacházíme pracovní sílu u nás, tak bychom měli mít jasnou imigrační politiku i z hlediska asimilace. Slované, proč ne? Možná jsem zase něco řekl blbě, ale celý život používám selský rozum,“ uvedl. Stejně tak by mohl český pracovní trh podle něj získat pracovníky i mezi Slováky.

Předseda ODS Petr Fiala uvedl, že strategie EK je nedůstojná a tíživou situaci uprchlíků neřeší. Podle něj by Česko mělo kvóty jasně odmítnout.

„Jak je jednou připustíme, bude jejich zvyšování nekonečné. Vedle nesouhlasu v Radě ministrů a Evropské radě bychom měli využít i tzv. proceduru žluté karty a blokovat kvóty i skrze náš parlament. Odmítnout kvóty je nutnost a akt odpovědnosti i zdravého rozumu,“ prohlásil Fiala.

ČR by podle Evropské komise měla v následujících dvou letech přijmout dalších více než 1300 běženců ze Sýrie a Eritreje. Celkem by podle představ komisařů měla přijmout přes 1800 uprchlíků. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám