Hlavní obsah

Ať Kalousek dýchne do alkoholtesteru, než bude ve Sněmovně mluvit, žádá Babiš

Novinky, Barbora Zpěváčková, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vyostřená debata o biopalivech nabírá na obrátkách. Poté, co opozice ve čtvrtek oznámila, že bude usilovat o svržení vlády, se vicepremiér Andrej Babiš opřel do svého soka Miroslava Kalouska (TOP 09), který šéfa ANO obvinil ze lži a podvodu. Babiš kontroval tvrzením, že Kalousek byl ve středu v době projednávání biopaliv opilý.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Andrej Babiš

Článek

Kalouska obvinil z opilosti už ve středu ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL), který na Twitter napsal: „Opilý Kalousek dnes ve Sněmovně perlí. Odmítám, aby pod vlivem alkoholu dělal zpravodaje jakéhokoli zákona. Táhne to z něj fakt fest.“

Babiš, který celý den schytával od šéfa poslanců TOP 09 Miroslava Kalouska peprnou kritiku kvůli tomu, že vláda odmítla návrh na zrušení daňové podpory biopaliv, o den později na tiskové konferenci Jurečku podpořil.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Včerejší jednání považuji za skandální. Opilý Kalousek opakovaně lhal a urážel nás,“ prohlásil a dodal, že Kalousek byl podle něj opilý už ve 12 hodin, kdy Babiš seděl vedle něj u stolku zpravodajů. Babiš také řekl, že by byl pro, aby se zavedlo pravidlo, že než bude Kalousek na plénu hovořit, bude muset fouknout do alkoholtesteru.

Kalousek kritizoval vládní podporu biopaliv

Kalousek ve středu obvinil vládní poslance z toho, že jsou lháři a korupčníci. Odmítli totiž hlasovat pro návrh poslance ANO Karla Raise, který by ukončil daňovou podporu biopaliv. S těmi obchoduje společnost Agrofert, patřící Andreji Babišovi.

„Biopaliva jsem si nevymyslel já, ale EU, a my máme nějaké závazky,“ prohlásil Babiš a označil za lež Kalouskovo tvrzení, že nezrušením podpory biopaliv přiteče do Agrofertu pět miliard korun. Sám prý ve středu požádal poslance ANO, aby hlasovali pro zrušení podpory. „Zásadně odmítám, že bych zneužíval svůj teoretický střet zájmů, a opakuji – výrobce nedostává žádnou dotaci, dostávají ji přepravci. Jako výrobce nemám ani korunu,“ dodal Babiš, jehož firma ovládá český trh s biopalivy více než z poloviny a zrušení daňového zvýhodnění by ji mohlo připravit o část odbytu.

Kalousek: Celý den jsem byl pod dohledem kamer

Kalousek označil Babišovo tvrzení za sprostou pomluvu. Celý den byl prý ve Sněmovně on-line pod dohledem kamer, večer pak dával rozhovor do rádia a později ještě vystupoval v Událostech, komentářích České televize.

„Celý den si z jakéhokoli videozáznamu může kdokoli ověřit, zda jsem byl, či nebyl pod vlivem. Tam, kde chybějí argumenty, nastupují sprosté pomluvy,“ řekl.

Na dotaz, zda bude chtít po Babišovi a prvním místopředsedovi ANO Jaroslavu Faltýnkovi omluvu, uvedl: „Pánové lžou tak často, že se odkážu jen na ty videozáznamy.”

Zopakoval také, že z pokračující podpory biopaliv přiteče Babišově byznysu pět miliard korun.

„Číslo devět miliard korun je číslo ministerstva financí a je věnováno na podporu odbytu těchto výrobků (biopaliv), které by se bez této veřejné podpory neprodaly. Když tam veřejná podpora nebude, tak čistá biopaliva producent neprodá. Podpora odbytu je podporou produkce. Jestliže tedy devět miliard korun chce vynaložit ministerstvo financí na podporu odbytu, podporuje produkci, protože bez této podpory by producent neprodal. A na trhu produktů má Agrofert 60 procent. Kladu řečnickou otázku, kolik je 60 procent z devíti miliard,“ vysvětlil Kalousek.

„Babišovo tvrzení, že z devíti miliard podpory biopaliv nic nemá, že to čerpají jen spotřebitelé, je stejně absurdní, jako kdyby solární baroni tvrdili, že zhruba 23 miliard korun veřejné podpory na obnovitelné zdroje ze solárních elektráren v roce 2013 čerpali pouze spotřebitelé a oni sami, solární baroni, z toho neměli vůbec nic,“ doplnil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám