Hlavní obsah

Aktivisté uspořádali v centru Prahy krvavou módní přehlídku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V České republice je registrováno 11 kožešinových farem. Zvířata v nich chovaná jsou určena pro modní průmysl, z jejich kůží se šijí oděvy. Na zabíjení zvířat kvůli oděvům upozornili aktivisté na Staroměstském náměstí v Praze.

Aktivisté uspořádali na Staromáku krvavou módní přehlídkuVideo: Novinky

 
Článek

Po červeném koberci se prošlo hned několik modelek, které v rámci módní přehlídky představili veřejnosti modely z kožichů a další kožešinové doplňky. Součástí přehlídky aktivisté ukázali také lišku staženou z kůže. Akce má poukázat na existenci kožešinových farem, ve kterých chovají lišky, norky a činčily údajně v otřesných podmínkách, jsou týrány a následně zabity.

„Každým rokem je v České republice před deset tisíc lišek a norků zabito plynem nebo elektrickým proudem a následně staženo z kůže jen proto, aby se jejich zimní srst stala ozdobným límcem luxusních oděvů. Před svou násilnou smrtí prožijí tato divoká zvířata několik měsíců pekla v holých drátěných klecích,“ řekl předseda organizace OBRAZ - Obránci zvířat Marek Voršilka.

Před dvěma měsíci organizace zveřejnila videozáznamy z farem, které mají dokazovat, že jsou zvířata ve farmách týrána, zraněna a mají poruchy chování. Na základě těchto záběrů se rozhodl spolek spustit novou kampaň za zákaz chovu zvířat na kožešiny. V současné době tento zákaz platí již v 11 evropských zemích.

Trápení zvířat pro kožešiny je podle organizace přežitek, který nemá v 21. století své místo. Prostřednictvím kampaně tak vyzývají odpovědné politiky, aby podpořili jejich iniciativu za úplný zákaz kožešinových farem po vzoru mnoha evropských zemí.

Ministerstvo zemědělství tvrdí, že šetření veterinárních inspektorů nepotvrdilo informace o špatných podmínkách chovaných zvířat. Přesné číslo o počtu usmrcených kožešinových zvířat není k dispozici, protože se údaj oficiálně neeviduje. Podle informací chovatelů kožešinových zvířat je v Česku ročně usmrceno deset až 13 tisíc norků.

Reklama

Výběr článků

Načítám