Hlavní obsah

Náboženská nenávist přichází od jihu, varoval Zeman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Terezín
Aktualizováno

K vojenské akci proti základnám islamistů a jejich výcvikovým táborům vyzval během Terezínské tryzny prezident Miloš Zeman. Musí se podle něj reagovat na pokus islamistů o návrat do středověku. Ve 40. letech podle jeho slov rozdělovala společnost rasová nenávist, v současnosti od jihu přichází náboženská nenávist.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Opět dělí lidi do dvou skupin, do skupiny věřících a skupiny nevěřících, kam patří ti, kteří vyznávají jinou víru než ideologové Islámského státu,” uvedl Zeman.

Je podle něj nutné reagovat na pokus islamistů o návrat do středověku, a to nejen demonstracemi a manifestacemi, i vzhledem k tomu, že se k nim připojují tisíce mladých západoevropanů.

„Přál bych si, abychom našli odvahu zbavit se lhostejnosti, strachu, neříkat, že u nás ještě o nich nejde,” uvedl. V táborech Islámského státu se podle něj možná už teď cvičí ti, kteří mohou zaútočit i v Česku.

Na Národním hřbitově prezidenta poslouchaly stovky lidí, kteří si přišli připomenout oběti terezínského ghetta a zdejší věznice gestapa. Tryzna se konala již po devětašedesáté. Vedle hlavy státu se jí zúčastnili premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), ministři, zástupci obou parlamentních komor, náboženských obcí a organizací připomínajících odkaz obětí druhé světové války.

Nacisté zavlekli mezi lety 1941 a 1945 do terezínského ghetta na 155 tisíc Židů z celé Evropy. Na 117 tisíc z nich se nedožilo osvobození. Věznicí gestapa v Malé pevnosti prošlo na 32 tisíc mužů a žen. V Terezíně jich zahynulo 2600, další tisíce potom v jiných nacistických táborech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám